Gofry czekoladowe z nutką kawy w towarzystwie karmelizowanych bananów
Nie da sie ukryć, że uwielbiam czekoladę i właściwie staram się ją przemycić do wielu dań. Moja owsianka, jogurt czy granola na śniadanie też często są z dodatkiem czekolady.
Już jako dziecko byłam fanem tej deserowej. Pamiętam jak babcia chowała wszelkie słodkości do szafek, choćby kilka ciastek czy jakieś cukierki, by mieć czym poczęstować niespodziewanych gości. Czekoladę deserową zostawiała jednak na wierzchu, nie bojąc się zupełnie, że ktokolwiek z małych odwiedzających się po nią pokusi. Ja byłam małym wyjątkiem, nikt z kuzynostwa po nią nie sięgał, za to ja traktowałam ją jako wyborny smakołyk.
Tak zostało do dziś! Smak czekolady, szczególnie tej deserowej jest mi niezbędny;)
Dziś smak czekolady przemyciłam do gofrów, dodatkowo wzbogaconych mocną kawa (tylko jeśli nie jedzą ich dzieci). Polecam….szczególnie z karmelizowanymi bananami;)
·· Gofry
Składniki:
* ½ szklanki
oleju kokosowego (rozpuszczonego)
* ½ szklanki
cukru
* 2
jajka
* ½ szklanki
mleka
* 1 i
1/2 szklanki mąki pszennej (lub kominacja mąki pszennej i
mielonych migdałów: 1 szklanka mąki + ½ migdałów)
* 2
łyżeczki rozpuszczalnej kawy (lub zaparzonej espresso)
* ¼ szklanki
kakao
* 100 g czekolady ( u mnie 74%)
* 1
łyżeczka sody oczyszczonej
Do
dzieła:
Czekoladę rozpuściś w kąpieli wodnej. Wszystkie
składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Smażyć wg instrukcji
producenta.
· Karmelizowane banany:
Składniki:
* 2
banany
* 1/2
łyżeczki cynamonu
* 1/2
łyżeczki cukru waniliowego
* 4
łyżki miodu lub syropu klonowego
* 1
łyżka oleju kokosowego
Do
dzieła:
Olek kokosowy rozpuścić, banany przekroić wzdłuż na
pół (jeśli są bardzo duże to także na połowę). Smażyć płaską powierzchnia do
zarumienienia.
Wymieszać ze sobą cukier, cynamon i miód i każdego
banana polać takim syropem. Przełożyć na drugą stronę i smażyć także do
zarumienia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?