Gofry czekoladowe z nutką kawy w towarzystwie karmelizowanych bananów

Nie da sie ukryć, że uwielbiam czekoladę i właściwie staram się ją przemycić do wielu dań. Moja owsianka, jogurt czy granola na śniadanie też często są z dodatkiem czekolady. 


Już jako dziecko byłam fanem tej deserowej. Pamiętam jak babcia chowała wszelkie słodkości do szafek, choćby kilka ciastek czy jakieś cukierki, by mieć czym poczęstować niespodziewanych gości. Czekoladę deserową zostawiała jednak na wierzchu, nie bojąc się zupełnie, że ktokolwiek z małych odwiedzających się po nią pokusi. Ja byłam małym wyjątkiem, nikt z kuzynostwa po nią nie sięgał, za to ja traktowałam ją jako wyborny smakołyk. 


Tak zostało do dziś! Smak czekolady, szczególnie tej deserowej jest mi niezbędny;)


Dziś smak czekolady przemyciłam do gofrów, dodatkowo wzbogaconych mocną kawa (tylko jeśli nie jedzą ich dzieci). Polecam….szczególnie z karmelizowanymi bananami;)



gofry, czekolada, ptysiu mietowy





··      Gofry


Składniki:

*      ½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
*      ½ szklanki cukru
*      2 jajka
*      ½ szklanki mleka
*      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub kominacja mąki pszennej i mielonych migdałów: 1 szklanka mąki + ½ migdałów)
*      2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (lub zaparzonej espresso)
*      ¼ szklanki kakao
*      100 g czekolady ( u mnie 74%)
*      1 łyżeczka sody oczyszczonej


Do dzieła:

Czekoladę rozpuściś w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut.

W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Smażyć wg instrukcji producenta.

·      Karmelizowane banany:

Składniki:

*      2 banany
*      1/2 łyżeczki cynamonu
*      1/2 łyżeczki cukru waniliowego
*      4 łyżki miodu lub syropu klonowego
*      1 łyżka oleju kokosowego

Do dzieła:

Olek kokosowy rozpuścić, banany przekroić wzdłuż na pół (jeśli są bardzo duże to także na połowę). Smażyć płaską powierzchnia do zarumienienia.

Wymieszać ze sobą cukier, cynamon i miód i każdego banana polać takim syropem. Przełożyć na drugą stronę i smażyć także do zarumienia.

Smacznego!

gofry, czekolada, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com