Migdałowe ciasteczka bez pieczenia

Nowe, stare, świeże, przebrzmiałe, banalne, nietuzinkowe, pyszne, niestrawne...wymieniać można w nieskończoność. Stan naszego ducha, stan naszych emocji ukrywa się też w brzuchu. Od brzucha wszystko się zaczyna, na brzuchu wszystko się kończy.


Kiedy jesteśmy zakochani to w brzuchu latają motyle, kiedy stresujemy się przed egzaminem to w brzuchu szaleją stada wron....To w brzuchu kumulują się nasze stany i dobra bądź zła energia…


Sprzeczności dobrze się uzupełniają, są sobie nawzajem potrzebne, przenikają i przedzierają się jak słońce przez listki drzew. Walczą o swoje!


Wszystkie emocje w życiu się ze sobą przeplatają, wszystkie są niezbędne, nawet te mało pozytywne...choćby po to, by docenić ten błogi stan, kiedy wszystko jest różowe i pachnie czekoladą. Zapach czekolady odrzuca te stare, banalne, przebrzmiałe i niestrawne...zostawiając pyszne, nietuzinkowe i nowe... Tak! Zapach czekolady to jest to! Niech wypełni i Wasze domy!


Zapraszam na te banalnie proste i paradoksalnie smaczne ciasteczka...całkiem zdrowe podejście do deseru:)



ciasteczka bez pieczenia, ptysiu mietowy


ciasteczka, migdaly, ptysiu mietowy


Składniki:

Masa czekoladowa:

*      1 szklanka oleju kokosowego
*      1/4 szklanki syropu klonowego
*      1/4 szklanki kakao

Masa migdałowa:

*      3/4 szklanki daktyli
*      sok z połowy pomarańczy
*      2 łyżki masła migdałowego
*      2 łyżki oleju kokosowego
*      1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 małe opakowanie cukru waniliowego
*      kilka migdałów do dekoracji

Do dzieła:

Olej kokosowy rozpuścić i połączyć z reszta składników.

Wylać do foremek na muffinki, pozostawiając połowę czekolady.

Odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę migdałową.

Daktyle zmiksować z cukrem waniliowym i sokiem z pomarańczy na pastę.

Dodać masło migdałowe i olej kokosowy, dokładnie zmiksować.

Wyłożyć po łyżeczce na zastygniętą czekoladę. Wylać do każdej foremki resztę czekolady, przykrywając masę migdałową. Odstawić ponownie do lodówki. Udekorować resztą masy migdałowej i migdałami.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.


Smacznego!

Podobne wpisy TUTAJ, TUTAJ i jeszcze TU :)

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com