Placuszki z batata, szpinaku i pora

Ostatnio patrze na nasze mieszkanie i mam ochotę na kompletna zmianę wszystkiego. Przestawianie już mnie nie satysfakcjonuj niestety. Problem w tym, ze to nie nasz dom, wiec możliwość ruchów jest bardzo ograniczona. A szkoda!


Też tak macie, ze ze zmiana przestrzeni, w której w sumie spędzacie najwięcej czasu odzywacie Wy sami? To tak jak zaczynanie od nowa. A ja lubię  początki. Początki są zawsze najbardziej emocjonujące, pełne nadziei i oczekiwań, ale zawsze z ta właśnie pozytywna nuta w serduchu.


Czyż nie byłoby cudownie zaczynać od nowa kiedy tylko macie na to ochotę? Początki są takie elektryzujące! Jest w nich zawsze podniecenie i budzącą się  elektryczność...


Doświadczasz, wąchasz, dotykasz i zapoznajesz się z nieznanym...wiosna to zdecydowanie początek, jak pięknie, ze możemy doświadczać jej co roku!


To z początkiem wiosny rzucam się na wszystko z podwójną energia i zapałem.  Jak samo nakręcająca się pozytywka...czasem trzeba mnie przystopować, bo np. ugotuje, usmażę lub upiekę dla całego niemal wojska...i to wygłodniałego;)


Dziś zapraszam Was do smażenia, tych nowych prostych warzywnych placuszków, do których można wrzucić wszelkie warzywa, ser czy nawet boczek...smacznego początku nowego dnia kochani! 


placki, batat, ptysiu mietowy

placki, batat, ptysiu mietowy

Składniki:

*      1 duży słodki ziemniak (batat)
*      jasna część pora
*      1/2 szklanki świeżego szpinaku
*      1/2 szklanki startego sera
*      2-3 jajka
*      sól morska i świeżo zmielony pieprz
·      w wersji tylko dla dorosłych warto dodać pieprz cayenne lub płatki chilli

Do dzieła:

Ziemniaka zetrzeć na dużych oczkach, dodać pokrojony por, stary ser i jajka. Przyprawić i dobrze wymieszać.

Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionym dipem.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com