Sorbet z rabarbaru z delikatną nutką imbiru
“Zapachniało, zajaśniało….Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty.” Piękna jest ta piosenka, a głos Grechuty dziś pasuje tak samo jak 20 lat temu!
Niesamowite jest jak niektóre rzeczy przemijają i są szybko zapomniane, a inne odzywają się echem i są tak samo świeże i naturalnie piękne jak w dniu powstania!
Dziś większość rzeczy tworzy się na 'teraz', na 'już'...wszystkie media społecznościowe mają swoje trendy i konwencje. Ja zawsze jestem z tym do tyłu, zwyczajnie nie ogarniam i nie nadążam za żadną chyba modą. Jak już myślę, że załapałam to pojawia się coś nowego i tak w kółko;)
Ale mam z tego ciągłego pościgu całkiem niezłą frajdę. Ja po prostu lubię mieć pełne ręce roboty;) Ciągłe te lawirowanie między pracą, domem, blogiem i małymi przyjemnościami tylko dla duszy daje nieźle w kość, a te z roku na rok będą odmawiać posłuszeństwa…no ale nie będę już tu stękać i kwękać, zapraszam na sorbet z rabarbaru z cudnym dodatkiem imbiru!
Coś co ochłodzi, doda sił i da boską przyjemność podniebieniu. Takim sposobem możemy też cieszyć się smakiem rabarbaru nawet kiedy sezon na ten cudny owoc się skończy!
Składniki:
· 3 szklanki
rabarbaru (pokrojonego na mniejsze kawałki)
· 1 szklanka
brązowego cukru
· 1 szklanka wody
· 2 łyżeczki
startego imbiru
Do dzieła:
Wszystkie składniki (oprócz imbiru) wrzucić do garnka i zagotować.
Wrzucić imbir, gotować około 15 minut, do miękkości rabarbaru i dokładnego
rozpuszczenia się cukru.
Przestudzić i dokładnie zmiksować. Przełożyć do foremek na lody.
Zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika na około 15 minut przed jedzeniem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?