Biało-czarne poplątanie...czyli ciasteczka w stylu noir
Prawdziwa
przyjaźń to bardzo trudna sprawa. Szalenie ciężko jest dbać o kontakt, nawet
jeśli mieszka się w tym samym mieście, a co dopiero kiedy dzielą nas setki
kilometrów. Zwykłe rzeczy gdzieś ulatują, a długie opowieści zamieniają się w
krótkie wiadomości. Z codziennych długich rozmów i śmiechu po pachy zostają tylko zdawkowe informacje. Oczywiscie ten proces nie zmienia się z dnia na
dzień, trwa długie miesiące, ale to nie zmienia faktu, że prześlizguje się przez palce...gdzieś ulatuje.
Ostatnio
zatęskniło mi się bardziej niż zwykle za długimi godzinnymi opowieściami,
rozmowami o wolności, miłości i muzyce...najlepiej przy dobrym czerwonym winie.
Rzeczywistość weryfikuje wszystko, dostosowuje marzenia, plany i zagarnia dla
siebie co może. Ja się jednak nie poddaję, o przyjaźń walczę i dbam na tyle,
ile pozwala mi czas i umiejętności.
Zatapiam się w nowe wysublimowane smaki i
dzielę się tym, co udane. Tymi uroczymi ciasteczkami, które wyszły lepiej niż oryginalnie zakładałam podzieliłam się z tymi, na których zależy mi
najbardziej. Mam nadzieję, że ich opinia była równie szczera, co moja do nich
sympatia. Pozdrawiam i z całego serca polecam!
Część czekoladowa:
Składniki:
·
1 ½ szklanki
mąki pszennej
·
½ szklanki
kakao
·
1
szklanka masła (w temperaturze pokojowej)
·
1
szklanka cukru pudru
·
1
jajko
·
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·
½ szklanki
płatków migdałowych
·
½ szklanki
wiórków kokosowych
Część cytrynowa:
Składniki:
·
2
szklanki mąki pszennej
·
1
szklanka suszonej żurawiny
·
1
szklanka cukru pudru
·
3/4
szklanki masła w temperaturze pokojowej
·
1
jajko
·
sok z
1 cytryny
·
skórka
z 1 cytryny
Do dzieła:
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao i cukier. W drugiej misce wymieszać jajko, masło i wanilię- około 3-4
minut, do powstania jednolitej masy. Połącz dwie masy razem, dodaj płatki
migdałowe i wiórki kokosowe. Połącz, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodowki
na około 30 minut.
Z masą cytrynową zrób
podobnie: w jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Połącz
masy, dodaj żurawinę i połącz. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na
około 30 minut.
Po tym czasie włóż obie
masy do pojemnika (u mnie prostokątna blaszka). Na dno wyłóż masę czekoladową,
wyrównaj dłońmi i wyłóż masę cytrynową. Wyrównaj i wstaw do lodówki ponownie na
około 1h.
Po tym czasie wyjmij masę i pokrój w plastry, ja każdy z nich przekroiłam jeszcze na pół.
Ciasteczka wyłóż na
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piekarnik nagrzej do 180
stopni C i piecz ciasteczka okolo 10 minut, tylko do lekkiego zarumienienia.
Przechowuj w szczelnie
zamknietym pojemniku. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?