Przypieczone udka kurczaka...obiadowy wybór córki

Dzień Dziecka nasuwa piękne i radosne wspomnienia. Ja szczególnie pamiętam mini pikniki w lesie, zapach drzew, soczystej trawy i  świeżo upieczonego drożdżowego ciasta. Beztroskie i pełne słońca dni, tego na niebie i tego w sercu niezastąpione!


Bycie dzieckiem to najcudowniejszy okres w życiu. Szczęśliwe, pełne miłości dzieciństwo to najlepsza rzecz, jaką możemy dać naszemu dziecku. Od pewnego siebie startu zależy ich późniejsze spojrzenie na siebie i innych. To niebywale trudna ale bardzo ważna sprawa!


Jako rodzic popełniam dużo błędów, nikt mnie tego rodzicielstwa nie nauczył. Nie ma przedmiotu w szkole czy instrukcji obsługi. Oczywiście możemy skorzystać z masy naukowych opracowań i iść według założonego schematu, ale ...no właśnie ALE jaka jest pewność, że to jedyna i właściwa droga? Ja, jak i masa innych rodziców korzystam ze swojej intuicji i z tego, co podpowiada moje dziecko. Dlatego na siłę nie wciskam jarmużu i nie zapisuje na lekcje jui jitsu. Zostawiam dużo miejsca na własne ścieżki i wybory. Oczywiście na tyle, ile pozwala mi zdrowy rozsądek;)


Pozwalam często na szaleństwo w kuchni i zabawy jedzeniem. Takie małe, a jednak ważne wybory zostawiają uśmiech na buzi mojej córki. Dziś jedno z ulubionych dań Igi- 'mięsko na kostce', czyli udka kurczaka:)



udka, kurczak, ptysiu mietowy


udka, kurczak, ptysiu mietowy


Składniki:

*      6 udek
*      1 czerwona papryka
*      2-3 cebulki dymki
*      kilka małych ziemniaków

Marynata:

*      1/2 łyżeczki gałki miszkatołowej
*      1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
*      1 łyżeczka czerwonej czubrycy
*      1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
*      1 łyżka ketchupu
*      1 łyżka musztardy
*      2 łyżki ciemnego sosu sojowego
*      1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów lub zwykłej

Do dzieła:

Udka dokładnie oczyścić. Z wszyskich składników przygotować marynatę i taką pastą natrzeć każde udo.

Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ziemniaki, oprószyć solą morską. Można dodatkowo pokropić oliwą.

Piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut. 10 minut przed końcem wrzucić do naczynia paprykę i cebulkę pokrojone na mniejsze kawałki.

Smacznego!


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com