Prosta pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulką
Jestem wdzięczna losowi za możliwość poznania tylu fantastycznych ludzi. Mam znajomych, którzy dzielą moją pasję do muzyki, filmu czy gotowania. Każda osoba dodatkowo wnosi coś niezwykłego do mojej podróży. Lubię słuchać jak ludzie z taka pasją i radością mówią o tym, co ich bawi, co nakręca pozytywnie na reszte dnia czy tygodnia.
Plany?
Chyba nauczyliśmy się już za dużo nieplanować, życie wytycza nam ścieżki i
drogi, które chcemy czy nie musimy przejść. Za każdym zakrętem czeka
niepodzianka, często zmiana. Czy na lepsze czy gorsze? Wszystko zależy od
naszego nastawienia i wytrwałości. Od długości i szerokości drogi także. Można
przecież podążać w konkretnym celu, ale jednak po drodze zagarniać to, co na
niej znajdziemy. Ważne, by nie stąpać po niej boso i mieć ze sobą dość pojemny
plecak ;) Chować wszystko w nasze małe, intymne pudełeczka i otwierać je, kiedy
przyjdzie nam na to ochota.
W takie małe pudełeczka z napisem ‘kuchnia’ chowam przepisy moich znajomych i przyjaciół. Ta pasta niezbyt różni się od hummusu, a jednak jest inna, choc tak samo smaczna i jeszcze szybsza w wykonaniu. Smacznego!
Składniki:
* puszka ciecierzycy (odsączonej i przepłukanej zimną
wodą)
* ząbek czosnku
* oliwa
* sól i świeżo zmielony pieprz
* 1 mała cebula
Do dzieła:
Ciecierzycę z czosnkiem wrzucić do blendera
i zmiksować na jednolitą masę. Dodać oliwę (ilość wg uznania) i przyprawy.
Zmiksować.
Cebulkę pokroić w kostkę lub piórka.
Podsmażyć na złoty kolor.
Pastę przełożyć do miski i na wierzch
wyłożyć podsmażoną cebulę.
Podawać jako dip do surowych warzyw,
pieczywa czy sałaty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?