Prosta pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulką

Jestem wdzięczna losowi za możliwość poznania tylu fantastycznych ludzi. Mam znajomych, którzy dzielą moją pasję do muzyki, filmu czy gotowania. Każda osoba dodatkowo wnosi coś niezwykłego do mojej podróży. Lubię słuchać jak ludzie z taka pasją i radością mówią o tym, co ich bawi, co nakręca pozytywnie na reszte dnia czy tygodnia. 


Plany? Chyba nauczyliśmy się już za dużo nieplanować, życie wytycza nam ścieżki i drogi, które chcemy czy nie musimy przejść. Za każdym zakrętem czeka niepodzianka, często zmiana. Czy na lepsze czy gorsze? Wszystko zależy od naszego nastawienia i wytrwałości. Od długości i szerokości drogi także. Można przecież podążać w konkretnym celu, ale jednak po drodze zagarniać to, co na niej znajdziemy. Ważne, by nie stąpać po niej boso i mieć ze sobą dość pojemny plecak ;) Chować wszystko w nasze małe, intymne pudełeczka i otwierać je, kiedy przyjdzie nam na to ochota.
 

W takie małe pudełeczka z napisem ‘kuchnia’ chowam przepisy moich znajomych i przyjaciół. Ta pasta niezbyt różni się od hummusu, a jednak jest inna, choc tak samo smaczna i jeszcze szybsza w wykonaniu. Smacznego!



pasta, ciecierzyca, ptysiu mietowy


pasta, ciecierzyca, ptysiu mietowy


Składniki:

*      puszka ciecierzycy (odsączonej i przepłukanej zimną wodą)
*      ząbek czosnku
*      oliwa
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      1 mała cebula

Do dzieła:

Ciecierzycę z czosnkiem wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać oliwę (ilość wg uznania) i przyprawy. Zmiksować.

Cebulkę pokroić w kostkę lub piórka. Podsmażyć na złoty kolor.

Pastę przełożyć do miski i na wierzch wyłożyć podsmażoną cebulę.

Podawać jako dip do surowych warzyw, pieczywa czy sałaty.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com