Czas jesieni, czas muzyki...i zupy ziemniaczanej z klopsikami

Czas jesieni, czas rozgrzewających swetrów, szalików, herbaty z cytryną i imbirem, i w końcu czas zup. Dodatkowo czas festiwalu jazzowego w Cork. Muszę przyznać, że klimat przyjaznej atmosfery udziela się wszystkim… ludzie grają na ulicach, w pubach, teatrach i kościołach (no może tylko jednym, bardzo specyficznym).


Lubię takie wałęsanie się po mieście, wpadanie gdzieś, gdzie gra muzyka, bez planu, bez pośpiechu. Przysiadanie na chwilę, wczuwanie się w klimat i w ludzi.


Taki będzie nasz weekend. Będzie muzyka, jedzenie, kawa na mieście i  długie rozmowy. Takiego czasu i Wam życzę.  



zupa klopsikowa, ptysiu mietowy



zupa ziemniaczana, ptysiu mietowy


Składniki:

*      1 cebulka
*      2 łyżki oliwy
*      500 g ziemniaków
*      1 por (jasna część)
*      1 kostka warzywna
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      50 mln śmietanki
*      kilka gałązek natki pietruszki
*      kilka gałązek koperku
*      250 g mięsa mielonego
*      domowej roboty grzanki (opcjonalnie)


Do dzieła:


Cebulkę i por pokroić drobno i podsmażyć/poddusić na oliwie. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać podsmażoną cebulę i por. Dodać kostkę warzywną i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.

W tym czasie przygotować pulpeciki: do mięsa dodać sól, pieprz i posiekany drobno koperek. Uformować pulpeciki (dowolnej wielkości).

Po ugotowaniu ziemniaków, dodać pietruszkę i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać wody, jeśli będzie za gęste. Do garnka dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez około 25-30 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, doprawić do smaku.


Chleb tostowy pokroić w kostkę, na patelnię wrzucić masło i podsmażyć na małym ogniu ro zarumienienia. Posypać zupę. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com