Jesienne ciasto z orzechowo-owsianą kruszonką
Lubię weekend, choćby dlatego, że to właśnie w te dwa dni nadrabiam wszelkie zaległości, szczególnie te w kuchni, szczególnie te blogowe.
Piekę, gotuję, fotografuję (no tu może trochę przesada, bo iPhone 5S już jest daleko za nowościami technologicznymi i brakuje mi profesjonalnych lekcji fotografii) i wreszcie piszę. Z tym ostatnim jest chyba najciężej, bo wena przychodzi kiedy chce, a nie kiedy ją do siebie zapraszam.
Staram się inspirować wszystkim dokokoła: przedmiotami, zdarzeniami, ludźmi. Czasem pytam rodzinę i przyjaciół, co by tu wystukać na klawiaturze… czasem jedno hasło wystaczy i w głowie już biegną literki, układając się w treściwe słowo wstępu. Wstępu do przepisu rzecz jasna. Czy jedno je się z drugim? Niekoniecznie.
To ciasto natomiast zje się ze wszystkim i w każdym towarzystwie. Zapraszam;)
Składniki:
* 4 bardzo dojrzałe banany
* 2 jajka
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
* 1 szklanka mąki
* 2 duże łyżki mielonych migdałów
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* 2 łyżki maku
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 duże jabłko lub gruszka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka:
* 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 1/3 szkłami posiekanych orzechów włoskich
Do dzieła:
Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Blaszkę
tortownicę wysmaruj masłem.
W dużej misce rozgnieć widelcem banany.
Dodaj jajka, następnie rozpuszczone masło. Wymieszaj. Dodaj mąkę, mak, migdały,
cukier i wiórki kokosowe, dobrze wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę i wyrównaj.
Na wierzch ułóż warstwę pokrojonych w
plastry gruszek lub jabłek.
Na owoce wyłóż kruszonkę: zagnięć wszystkie
składniki i rozłóż na owocach. Piecz przez około 35-40 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?