Piersi kurczaka w marynacie z czarnej porzeczki

Jest naprawdę pięknie za oknem. Zimno, przeszywająco zimno, ale pięknie, kolorowo i orzeźwiająco. Tylko za to lubię jesień. Nie lubię grubych swetrów, kurtek, czapek i szalików. Lubię je na półkach, manekinach i innych ludkach, ale kiedy sama mam się w to wszystko wbić….wrrr.


Deszczowi i zimnu mówię NIE…cała reszta jest jednak piękna, kolorowa i urocza. Można naznosić tej natury trochę do domu, suche liście włożyć w ramki, a kasztany poukładać na kominku lub zająć dzieci, by zrobiły kasztanowe ludziki.


To w takie właśnie zimne, jesienne popołudnia sięgamy po kolejną porcję gorącej herbaty, otwieramy konfitury zrobione przez lato, by rozkoszować się na nowo zapachami i smakami ciepła. Zatem jeśli macie pod ręką porzeczki zamknięte w słoiki, proponuję je otworzyć i zabrać się za marynatę. 



kurczak, obiad, ptysiu mietowy



Składniki:

*     2 piersi kurczaka

Marynata:

*     2 łyżki domowej konfitury z czarnej porzeczki
*     2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
*     sól i świeżo zmielony pieprz
*     1 średnia cebulka
*     1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
*     ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
*     ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
*     sól


Do dzieła:


Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulkę pokroić w piórka. Wszystkie składniki na marynatę dobrze ze sobą wymieszać. Posmarować dokładnie piersi kurczaka i odłożyć na minimum 2h w chłodne miejsce.

Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec przez około 25- 30 minut (spryskać oliwą jeśli to konieczne).


Podawać z ulubionymi dodatkami (u nas pieczone ziemniaki posypane świeżym tymiankiem). Smacznego!


kurczak, obiad, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com