Karmelowo-orzechowe chrupnięcie na długie jesienne wieczory

Dobrze jest czasem zmienić alejki, kierunki i ścieżki, po których gdzieś ciągle zmierzamy. Te wszystkie drogi, w dosłownym i przenośnym tego słowa znaczeniu. Czasami trzeba się gdzieś zgubić, żeby znowu odnaleźć. Zakręcić się z planami, celami i ambicjami na tyle, że wyplątywanie pozwala w nas odkryć i odnaleźć nieznane. Często niedocenione...


Czy ja takie pogubienia lubię? Nie zawsze, niekoniecznie. Ale potrafię już uporać się z tym, na co nie mam wielkiego wpływu. Los wciąż wrzuca mnie na różne trakty, biorę głęboki oddech i idę… a może za kolejnym zakrętem znajdę coś, co okaże się strzałem w dziesiątkę? Choćby miał to być tylko karmelowy rarytas, który zebrał na tyle ochów i achów, że zagości u nas raz jeszcze...




karmel, ptysiu mietowy



Połączenie mąki, płatków owsianych i masła znacie już z innych przepisów (więcej w kategorii ciasta/ciasteczka)... tu kolejny pomysł na proste, smaczne ciasto. Jeśli macie puszkę gotowego karmelu, to przygotowanie zajmie Wam dosłownie jedną godzinkę. To także doskonałe zajęcie dla dzieci... mogą połamać czekoladę, potłuc tłuczkiem do mięsa orzechy, czy wylać sos karmelowy do miski, a potem jeszcze oblizać paluszki...


karmel, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 szklanki mąki
*      2 szklanki płatków owsianych
*      1 szklanka brązowego cukru
*      1 łyżeczka sody oczyszczonej
*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*      1/4 łyżeczki soli
*      1 szklanka rozpuszczonego masła

*      100 g czekolady (gorzka lub mleczna)
*      1,5 szklanki karmelu (przepis na domowy TUTAJ)
*      1 szklanka orzechów włoskich lub pekan
*      2 łyżki mąki

Do dzieła:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na małych obrotach (dobrze by płatki nie rozbiły się na mąkę, jeśli używacie błyskawicznych, to składniki wystarczy po prostu połączyć do konsystencji okruszków). Połowę masy wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Lekko wystudzić.

W misce połączyć posiekane orzechy, posiekaną na mniejsze kawałeczki czekoladą, mąką i karmelem. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Przykryć drugą warstwą ciasta. Piec przez 25 minut w 180 stopniach.

Dobrze wystudzić przed podaniem.

Smacznego!



karmel, ciasto, ptysiu mietowy




Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com