Serowiec z gruszkami i kokosem

Z wiekiem jakoś tak naturalnie mądrzejemy, nabieramy pokory i spokoju. Uczymy się doceniać mniejsze przyjemności. Nadajemy większego znaczenia drobiazgom i szukamy radości właśnie w tym małym….słowie, geście i zdarzeniu. W tych właśnie małych, codziennych aktach miłości i radości drzemie ogromna siła.


Karmienie siebie nawzajem, dawanie, nie tylko branie napełnia i ciało i duszę pięknym wyciszeniem i spełnieniem. Łatwiej się pogodzić z szarą nudą, rutyną i korkiem na ulicy, kiedy wiemy, że nasza z pozoru głupia mina, mocny przytulas o poranku czy zwykły szczery uśmiech, Komuś sprawiły radość. Ta dawana energia wraca ze zdwojoną siłą, a tą siłą można się znowu dzielić. Taka samo nakręcająca się machina... machina dobra. 


Ja dzielę się z Wami moim stołem i tym, co mi gra i śpiewa zanim do niego zasiadamy.  Polecam  dzielenie, to naprawdę nigdy się nie nudzi. Dobrej Niedzieli Kochani….i smacznej!



sernik, ptysiu mietowy



sernik, ptysiu mietowy

Sernik przygotowała moja mama, ale z uwagi na komentarze i prośby postanowiłam wrzucić na bloga.... zapraszam.


Składniki:

Kruche ciasto:

*      1,5 szklanki mąki
*      ½ szklanki brązowego cukru
*      100 g masła
*      1 duże jajko
*      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

*      800 gram mielonego białego sera (dobrej jakości)
*      ½ szklanki wiórków kokosowych
*      5 dużych jajek
*      ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
*      1 budyń śmietankowy (na 500 mln mleka)
*      4 gruszki (średniej wielkości)

Kruszonka:

*      ¾ szklanki mąki
*      ¾ szklanki wiórków kokosowych
*      ½ szklanki brązowego cukru
*      70 g masła


Do dzieła:

Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić (wysmarowaną wcześniej tortownicę o średnicy 23 cm, masłem) dno i boki, do samej góry.

Masa serowa: Żółta zmiksować z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce sera , budyniu i wiórków kokosowych.

Ubić białka i dodać do masy serowej, wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.

Kruszonka: Wiórki kokosowe przyrumienić na suchej patelni. Ostudzić. Następnie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, wiórki, cukier i masło- połączyć palcami do konsystencji okruszków.


Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i przeciętą stroną ułożyć na cieście. Przykryć masą serową i posypać kruszonką. Piec  20 minut w temperaturze 170 stopni C ( z termo-obiegiem), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 75 minut. ( w razie potrzeby przykryć gurę ciasta papierem do pieczenia, by się za bardzo nie przypiekło). Pozostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Przed podaniem dobrze wystudzić. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com