Serowiec z gruszkami i kokosem
Z wiekiem jakoś tak naturalnie mądrzejemy, nabieramy pokory i spokoju. Uczymy się doceniać mniejsze przyjemności. Nadajemy większego znaczenia drobiazgom i szukamy radości właśnie w tym małym….słowie, geście i zdarzeniu. W tych właśnie małych, codziennych aktach miłości i radości drzemie ogromna siła.
Karmienie siebie nawzajem, dawanie, nie tylko branie napełnia i ciało i duszę pięknym wyciszeniem i spełnieniem. Łatwiej się pogodzić z szarą nudą, rutyną i korkiem na ulicy, kiedy wiemy, że nasza z pozoru głupia mina, mocny przytulas o poranku czy zwykły szczery uśmiech, Komuś sprawiły radość. Ta dawana energia wraca ze zdwojoną siłą, a tą siłą można się znowu dzielić. Taka samo nakręcająca się machina... machina dobra.
Ja dzielę się z Wami moim stołem i tym, co mi gra i śpiewa zanim do niego zasiadamy. Polecam dzielenie, to naprawdę nigdy się nie nudzi. Dobrej Niedzieli Kochani….i smacznej!
Sernik przygotowała moja mama, ale z uwagi na komentarze i prośby postanowiłam wrzucić na bloga.... zapraszam.
Składniki:
Kruche
ciasto:
*     
1,5 szklanki mąki
*     
½ szklanki brązowego cukru
*     
100 g masła
*     
1 duże jajko
*     
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
serowa:
*     
800 gram mielonego białego sera
(dobrej jakości)
*     
½ szklanki wiórków kokosowych
*     
5 dużych jajek
*     
½ szklanki drobnego cukru do
wypieków
*     
1 budyń śmietankowy (na 500 mln
mleka)
*     
4 gruszki (średniej wielkości)
Kruszonka:
*     
¾ szklanki mąki
*     
¾ szklanki wiórków kokosowych
*     
½ szklanki brązowego cukru
*     
70 g masła
Do
dzieła:
Kruche
ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść.
Uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym
czasie wylepić (wysmarowaną wcześniej tortownicę o średnicy 23 cm, masłem) dno
i boki, do samej góry. 
Masa
serowa: Żółta zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodawać po łyżce sera , budyniu i wiórków kokosowych. 
Ubić białka i dodać do masy serowej, wymieszać
delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.
Kruszonka: Wiórki kokosowe przyrumienić na suchej patelni. Ostudzić. Następnie
połączyć wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, wiórki, cukier i masło-
połączyć palcami do konsystencji okruszków. 
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć
gniazda nasienne i przeciętą stroną ułożyć na cieście. Przykryć masą serową i
posypać kruszonką. Piec  20 minut w
temperaturze 170 stopni C ( z termo-obiegiem), po tym czasie zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni C i piec 75 minut. ( w razie potrzeby przykryć gurę
ciasta papierem do pieczenia, by się za bardzo nie przypiekło). Pozostawić w
zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Przed podaniem dobrze wystudzić.
Smacznego!




Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?