Wegańska sałatka na ciepło z kuskusem izraelskim i buraczkiem

Każdemu się należy chwila zapomnienia, takie sam na sam z samym sobą, chwila zatracenia się w swoim własnym ja. Nic dookoła- tylko ja, moje, dla mnie. Czasami na taki taniec solo wystarczy piętnaście minut, czasami nieco dłużej.  


Wszystko trzeba wypośrodkować. Ważne żeby się w niczym nie zatracać, żeby znaleść zdrowy rytm i balans. Wokół JA szczęśliwego, wokół JA radosnego i spełnionego, znajdzie się krąg takich samych pozytywnie zakręconych ludków. Takiej machiny nic nie zdoła zatrzymać, nic nie zdoła złamać. 


Oprócz karmienia ciała, musimy karmić też duszę… dobro syci podwójnie i na bardzo długo. Dziś dzielę się z Wami naprawdę dobrą sałatką. Smacznego!



salatka, kuskus, ptysiu mietowy


Składniki:

*     kus kus izrealski (ma większe ziarna i gotuję się go podobnie do ryżu)
*     2-3 pieczone buraczki
*     4 suszonych pomidorów z zalewy
*     1 gałązka selera naciowego
*     1 ząbek czosnku
*     świeża natka pietruszki
*     sól morska
*     oliwa
*     ½ łyżeczka kurkumy
*     ½ łyżeczka pieprzu cayenne
*     ½ łyżeczka cynamonu
*     przyprawa piri piri (opcjonalnie)

Do dzieła:


Buraczki należy upiec w skórce w piekarniku- czas 180 stopni C, przez około 1h-1,30h. Po upieczeniu obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Kus kus ugotwać wg istrukcji producenta. Odcedzic i odstawić. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażyć do zarumienienia, wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i pomidory w zalewy. Dorzucić buraczki, lekko podsmażyć. 

Dodać kus kus i przyprawy, wszystko dobrze wymieszać (u mnie było to dość ostre). Wyłożyć na talerz i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com