Cykl z dynią... puree z dyni

W końcu mam czas podzielić się z Wami kilkoma przepisami. Do wszystkich będzie potrzebna dynia... w większości przypadków w postaci puree. Będzie to podstawa do naszych dyniowych placuszków, chałki dyniowej, sernika z dynią i latte. Pokrojona w kostkę pieczona dynia przyda się z kolei do dyniowego curry. 

Zapraszam na dyniową serię. Dziś szybki, podstawowy przepis na puree. 

dynia, puree z dyni, ptysiu mietowy




dynia, puree z dyni, ptysiu mietowy

dynia, puree z dyni, ptysiu mietowy

Składniki:

1 dynia piżmowa 
4 łyżki cukru

Do dzieła: 


Dynię obieramy, usuwamy pestki, a miękki miąższ i resztę kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem i odstawiamy na około 20 minut. Dynia puści wodę, więc przy jej pieczeniu nie zrobi nam się papka. Dynię przekładamy do sitka, odsączamy i rozkładamy ją na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie jeszcze ciepła miksujemy na jednolitą konsystencję. Studzimy i przekładamy do słoika. Jeśli zapasteryzujemy to możemy przechowywać miesiącami, jeśli nie, tylko kilka dni.

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com