Cykl z dynią... sernik z puree z dyni
Kolejny cykl z dynią, choć może kolor na to nie wskazuje… sernik z puree z dyni. Jeśli doda się do niego nutkę zimowych przypraw: cynamon, goździki czy imbir to będzie idealnie pasował na świąteczny stół. Choć i bez tego „upiększenia” będzie pasował do spotkań z przyjaciółmi i rodziną.
Polecam serdecznie wypróbować już dziś, bo ja już wiem, że następnym razem przyozdobię go bezową górą;)
Składniki:
400 g czekoladowych ciastek owsianych (lub typu Digestive)
80 g masła
350 g pieczonej dyni
1 kg twarogu
250 g mascarpone
skorka z 2 pomarańczy
150 g brązowego cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (proszek)
3 jajka
Do dzieła:
Dynię pieczemy w piekarniku i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy z dynią.
Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy dynię, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek), jajka i ponownie dobrze wymieszać.
Ciastka miksujemy do postaci suchego piasku, następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę do pieczenia (tortownica ok. 24 cm) wykładamy masą ciastkową- dno i boki.
Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 50 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwi i zostawiamy do stopniowego wystygnięcia jeszcze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy cisto z piekarnika i zostawiamy na kilka h do całkowitego wystygnięcia.
Możemy udekorować polewą czekoladową (1 czekolada+ 3 łyżki śmietany kremówki) lub cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?