Cykl z dynią... Słoneczna chałka dyniowa z czekoladą i żurawiną

Ciasto drożdżowe na małe i duże rączki. Idealne na zabranie do pracy, szkoły czy spacer. Jest szczególnie kuszące, gdy pachnie czekoladą, a jego słoneczny kolor optymistycznie nastraja na resztę dnia. 

To ważne, szczególnie gdy mieszka się w kraju, w którym deszcz, mgła, zaparowane okulary i połamane parasolki na poboczach ulic to widok dnia powszedniego. 

Takie domowe wypieki są naszym pójściem pod prąd, niech pachną słońcem, rozpływają się w kubku cytrynowej herbaty. Potem opuszkami palców pozbieramy okruszki z blatu zamyślając się na chwilę lub zawieszając wzrok na spływającej po szybie, kropli deszczu. 

Tą porcją drożdżowego dobra podzielicie się też z przyjaciółmi, chałki będzie dość sporo. Częstujcie się...


chalka, ciasto drozdzowe, ptysiu mietowy



chalka, ciadto drozdzowe, ptysiu mietowy, dynia


chalka, dynia, ptysiu mietowy


chalka, ptysiu mietowy, dynia


Składniki:

2 jajka + 1 żółtko (chałkę można posmarować i białkiem i żółtkiem)
100 g niesolonego masła
150 mln mleka
50 g brązowego cukru
1 laska wanilii
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g puree z dyni
50 g suszonej żurawiny
50 g ciemnej czekolady (lub chipsy czekoladowe)
1/2 łyżeczki kurkumy


Do dzieła:

Jajka, mleko, masło, cukier i ziarenka z laski wanilii podgrzewamy w garnku, ale nie gotujemy. Do podgrzanych składników dodajemy pokruszone drożdże. Lekko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Następnie dodajemy mąkę, kurkumę i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. W trakcie powoli dodajemy żurawinę i chipsy czekoladowe. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). 

Po podwojeniu objętości, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 3 części. 

Formujemy tradycyjny warkocz lub lepimy bułeczki (forma zależy od Was). 

Odstawiamy do ponownego  wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie smarujemy żółtkiem (lub angażujemy w tą czynność młodsze towarzystwo). 



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Możemy oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!


chaka, dynia, ciasto drozdzowe, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com