Chleb na Guinnessie

Wiosna zawsze pachnie dla mnie inaczej niż inne pory roku. Chodź wciąż bliżej mi do lata, to jednak wiosnę kocham dogłębnie. W głowie rodzą się nowe pomysły i chodź doba jest tak samo krótka, to zdecydowanie więcej rzeczy udaje mi się dopinać na ostatni guzik. 

Ta wiosna też jest taka, pachnie trochę jak wczorajszy chleb z dzisiejszą chrupiącą rzodkiewką. To już nieaktualne miesza się z tym, co świeże i witalne. Lubię takie połączenia, szersze horyzonty i jaśniejsze widoki w przyszłość… tyle się dzieje, to najlepsze wciąż jeszcze czeka. 


chleb, guinness





chleb, guinness


Ściskam Cię mocno, Ciebie czytającego, Ciebie oglądającego i Ciebie podglądającego nieśmiałym okiem… upiecz coś czasem ze mną, zabierz mnie do swojej kuchni, zaparz dobrej kawy, włącz ulubiony kawałek… i upiecz ze mną chleb. Dobrego Dnia!


chleb, guinness



Składniki: (1 bochenek)


400 g maki białej chlebowej
240 mln ciemnego piwa (u mnie Guinness)
10 g soli
150 g czynnego zakwasu

Do dzieła:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy czynny zakwas, piwo, sól i wyrabiamy przez około 6-8 minut.

Te osiem minut to orientacyjny czas wyrabiania ciasta (każdy ma inną siłę itd), ogólna zasada jest taka, że ciasto musi być elastyczne, przy rozciąganiu nie powinno się rozpadać.

Tak wyrobione ciasto pozostawiamy na około 2-3 h do wyrośnięcia. Po tym czasie składamy chleb (początkujący zapewne będą podsypywać wciąż mąką, bo ciasto bardzo klei się do rąk, ale z czasem zobaczycie, że to tylko kwestia czasu i wyrabiania- nie trzeba dużej ilości mąki). Wiele technik składania chleba znajdziecie na YouTube (przykładowy filmik TUTAJ).

Po złożeniu chleba wkładamy go do koszyczka albo zostawiamy na stolnicy. Ja często tak przygotowane ciasto wkładam w koszyczku na całą noc (w lodówce) i rano piekę chleb. Jeśli cała procedurę rozpoczęła się rano to chleb zostawiamy do ponownego (finalnego) wyrośnięcia na około 5h. Po tym czasie nacinamy energicznym ruchem ( za czasem można robić wzorki itd.), polecam żyletkę albo bardzo ostry nóż. 

Jeśli pieczemy w żeliwny garnku, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C razem z garnkiem. Garnek po około 5 minutach wyjmujemy, przekładamy delikatnie chleb, przykrywamy i pieczemy pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. 

Jeśli pieczemy na blaszce lub żeliwnej patelni, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C razem z blaszką/patelnią. Przekładamy chleb na nagrzaną patelnię/blaszkę. Na drugą mniejszą blaszkę wlewamy gorącą wodę i wstawiamy na półkę niżej. Chleb pieczemy około 40 minut (kontrolujcie po kolorze skórki). 


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com