Chlebki naan... prosty przepis na dobro

Jestem wdzięczna losowi za ludzi, za miejsca, za emocje, które spotykamy na swojej drodze. Nauczyłam się mówić nie osobom, które miały na mnie zły wpływ lub przyciągały złą energię. Nie potrzebuję takich wariacji w swoim życiu, ono samo dostarcza nam słodko-gorzkich smaków, od których uciec się nie da. Tyle mi wystarczy. 

Dzięki dziwnym splotom okoliczności poznałam naprawdę cudne istoty, które wyciągną rękę, pokrzepią słodkim słowem i klepną mocno w plecy gdy potrzeba. Nie lubię słodko-słodkich udziwnień, wolę te ostre i kwaśne. Tak chyba mam też z charakterami, te, mocniejsze, cierpkie czasem bardziej mnie przyciągają niż pudrowy róż (ten znoszę ale tylko w balansowanej dawce;)). 


naan, chleb, ptysiu mietowy



Z Dominiką znam się tylko z Instagrama i kliknęło między nami szybko, rach ciach i podała przepis na swoje chlebki naan, którymi nie raz karmiła moje oczy. Chcę mieć go też w swojej wirtualnej książce i dzielić się dalej, zatem przepis poniżej. Pozdrawiam!

Pomysł na podanie TUTAJ

naan, chleb, ptysiu mietowy



Składniki (około 8 placków)

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki (125g) jogurtu naturalnego
21 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie(7 g) suchych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki oliwy

Do dzieła: 

Z mąki, wody, drożdży i cukru robimy zaczyn. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut.  W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki, następnie dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. 

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy około 5 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, następnie formujemy gruby placek o średnicy około 20 cm. Dzielimy na 8 równych części. Każdą część oprószamy mąką i wałkujemy na cienki placek około 15 cm. Patelnię najlepiej żeliwną natłuszczamy lekko olejem (np. przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego). Rozgrzewamy bardzo mocno i następnie zmniejszamy moc palnika na średni (4). Placek układamy na patelni i smażymy z 1 strony do momentu, aż pojawią się bąbelki (około 1 minuty) placek przewracamy na 2 stronę i smażymy przez 20 / 30 sekund. 

Postępujemy tak z każdym następnym plackiem. Patelnie co jakiś czas czyścimy z mąki i lekko natłuszczamy (choć nie jest to konieczne). Placki by zachowały swoją swieżość przykrywamy ściereczkami bawełnianymi i zawijamy w folię aluminiową. Wtedy dłużej zachowują swoją świeżość. Smacznego!


Komentarze

  1. Na pewno zrobię! Uwielbiam kuchnie indyjską, a chlebki zawsze kupowałam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie to słyszeć. Smacznego życzę zatem :)

      Usuń
  2. Pieknie się u Ciebie prezentują! Uwielbiam Naan 🖤 ale te sklepowe to czasami straszna kupa 🙊
    Dopiero dzisiaj zobaczyłam przepis, a był opublikowany w dzień moich urodzin 😊 to chyba znak, że trzeba je zrobić! 🖤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Spóźnione, ale szczere życzenia urodzinowe.... zrób sobie prezent i upiecz naan z jakimś smacznym dodatkiem:)

      Usuń
    2. dziękuje! tak zrobię ♥

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com