Sałatka z pieczonym ryżem z kalafiora... zadbaj o siebie bardziej
Wakacje i po wakacjach, wracam do rytmów, tych kulinarnych też. Moje ciało woła o normalne, lekkie jedzenie... ach i postanowiłam, że mniej mięsa. Mniej mięsa w kuchni, na talerzu... chce zadbać o siebie jeszcze bardziej i o planetę też.
Czas najwyższy... i Ty człowieku też jakoś zadbaj, bo przecież chcemy się cieszyć zieloną trawą, soczystą gruszką, błękitnym niebem i śpiewem ptaków. Ja chcę i Ty też na pewno chcesz.
Dlatego dziś, sałatka z ryżem z kalafiora... do której podchodziłam już kilka razy, zawsze jednak było jakieś ale... po wyjęciu z piekarnika Iga zapytała co to za piękny zapach (garam masal robi aromatyczną robotę;).. smakowało jej, Kai i mi, więc wiecie zarekomendowane trzykrotnie, więc się liczy, szczególnie ważna rekomendacja 4-latki. Smacznego i do dzieła!
Składniki:
pół główki kalafiora (dzielimy na mniejsze części)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
½ łyżki ziela angielskiego (zmielonego)
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki płatków chilli lub chilli w proszku
Dodatkowo:
świeży szpinak
papryka
czerwona cebula
Do dzieła:
Cały sekret tkwi w kalafiorze, reszta dodatków do indywidualna kwestia. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy do postaci ryżu.
W małej miseczce łączymy składniki na marynatę i mieszamy z rozdrobnionym „ryżem”. Następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, przez 12 minut, mieszając od czasu do czasu by równomiernie się wypiekł.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników, mieszamy z gotowym ryżem i smacznego.
szybko smacznie i na dodatek zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, wygląda na bardzo smaczną.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mojej córce też posmakuje, na to liczę. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam posiłki, które szybko się przygotowuje - wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń