Batoniki Bounty/Bezglutenowe/Wegańskie/Bez Cukru

Batoniki bounty*, świetna słodka przekąska, do tego całkowicie wegańska. Bez pieczenia, bez potrzeby użycia skomplikowanych narzędzi. Egzotyczny kokos zatopiony w czekoladzie...brzmi apetycznie? Dla mnie bardzo!


Sklepowe batoniki bounty się nie umywają, z prostej choćby przyczyny: są wypełnione przede wszystkim cukrem, olejem, soją, glutenem i zapewne innymi mało pożądanymi składnikami.


Do tych batoników potrzebne są jedynie wiórki kokosowe, olej kokosowy, kakao, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Pięć składników!


Wszystko rach ciach  zagniatamy, lepimy batoniki czy kuleczki (cokolwiek chcecie) i oblewamy czekoladą. Istny kosmos w naszej własnej kuchni! Obłędne w smaku!


batoniki bounty, weganskie batoniki, ptysiu mietowy



batoniki bounty, weganskie batoniki, ptysiu mietowy



batoniki bounty, weganskie batoniki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 ½ szklanki wiórków kokosowych
*      ½ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
*      ¼ szklanki + 2 łyżki syropu klonowego
*      ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
*      ½ szklanki kakao

Do dzieła:

Zmiksuj na gładką masę 2 szklanki wiórków kokosowych, powinna być konzystencja masła/pasty.

Przełóż do miski i dodaj pozostałą część wiórków (1/2 szklanki), dodaj 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotową masę nakładaj na dłoń i formuj batoniki (długości 3-4 palców) lub kuleczki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gotowe batoniki włóż na minimum 30 minut do lodówki (można także na całą noc).

Przygotuj masę czekoladową: Połącz rozpuszczony olej kokosowy (1/2 szklanki), kakao (1/2 szklanki) i syrop klonowy (1/4 szklanki).

W gotowej masie czekoladowej zamaczaj batoniki (możesz użyć do tego np. widelca) i odkładaj spowrotem na tą samą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).

Oblane czekoladą batoniki włóż na około 5 minut do lodówki (tak by masa zastygła). Wyjmij batoniki przynajmniej na 5-10 minut przed ich jedzeniem z lodówki.

Jeśli zostanie Ci masa czekoladowa użyj jej do np. polania ulubionych ciasteczek...ja polałam nią ciastka ryżowe. Możesz także zostawić w lodówce i w razie konieczności użycia jako masy ponownie rozpuścić.


Smacznego!

*Inspiracja z aplikacji HippieLane!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com