Chleb orkiszowy
Od dłuższego czasu przywiązujemy większą wagę do m.in. pieczywa. Jemy go znacznie mniej niż wcześniej, stąd jego jakość musi być wyższa niż standardowa.
Wolimy sami upiec chleb i dobrać do niego dodatki (ziarna słonecznika, mak czy sezam). Bardzo smaczny i zdrowy chleb z mąki orkiszowej skradł ostatnio nasze serca!
Smakuje najlepiej tuż po przestudzeniu z dobrym masłem lub domową wędliną.
Sprawdza się świetnie jako chleb kanapkowy, ale również dodatek do zup czy gulaszu.
Składniki: ( na 2 bochenki/2 blaszki keksówki)
*
1 ½
łyżki oliwy z oliwek (plus do posmarowania blaszek i chleba)
*
1
łyżeczka miodu
*
450
mln wody
*
560 g
mąki orkiszowej
*
40 g
ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego (cokolwiek macie, może być jeden
rodzaj lub mix ziaren do chleba)
*
1 ½
łyżeczki soli
*
20 g
świeżych drożdży ( 6 g suchych)
*
sezam
do posypania chleba
Do dzieła:
Metoda
klasyczna: Mąkę i sól należy wymieszać i wsypać
drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn*),
dobrze wymieszać.
W środku zrobić dołek, dodać oliwę,
miód i wodę. Ciasto energicznie wyrobić (ok. 10 minut), aż zacznie odchodzić od
ścianek naczynia. Dodać ziarna i wyrabiać do połączenia się wszystkich
składników. (dalej postępować jak poniżej).
Thermomix: Wszystkie składniki umieścić w podanej
kolejności w naczyniu miksującym (mokre, suche, na końcu drożdże): 3
minuty/interwał.
Wyłożyć do lekko
wysmarowanej oliwą blaszek, przykryć czystą ściereczką i odstawić
do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (około 1-1,5 h).
Po wyrośnięciu
chleb posmarować oliwą i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 200 stopniach C.
Smacznego!
* Rozczyn ze świeżych drożdży: mieszam łyżkę mąki z drożdżami, odrobiną cukru i odrobiną mleka, i zostawiam na 5–10
minut, by ruszyły.
Komentarze
Publikowanie komentarza
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?