Chleb orkiszowy

Od dłuższego czasu przywiązujemy większą wagę do m.in. pieczywa. Jemy go znacznie mniej niż wcześniej, stąd jego jakość musi być wyższa niż standardowa. 


Wolimy sami upiec chleb i dobrać do niego dodatki (ziarna słonecznika, mak czy sezam). Bardzo smaczny i zdrowy chleb z mąki orkiszowej skradł ostatnio nasze serca!


Smakuje najlepiej tuż po przestudzeniu z dobrym masłem lub domową wędliną. 


Sprawdza się świetnie jako chleb kanapkowy, ale również dodatek do zup czy gulaszu.


chleb orkiszowy, ptysiu mietowy

chleb, ptysiu mietowy

Składniki: ( na 2 bochenki/2 blaszki keksówki)

*      1 ½ łyżki oliwy z oliwek (plus do posmarowania blaszek i chleba)
*      1 łyżeczka miodu
*      450 mln wody
*      560 g mąki orkiszowej
*      40 g ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego (cokolwiek macie, może być jeden rodzaj lub mix ziaren do chleba)
*      1 ½ łyżeczki soli
*      20 g świeżych drożdży ( 6 g suchych)

*      sezam do posypania chleba

Do dzieła:

Metoda klasyczna: Mąkę i sól należy wymieszać i wsypać drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn*), dobrze wymieszać.

W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód i wodę. Ciasto energicznie wyrobić (ok. 10 minut), aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Dodać ziarna i wyrabiać do połączenia się wszystkich składników. (dalej postępować jak poniżej).

Thermomix: Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w naczyniu miksującym (mokre, suche, na końcu drożdże): 3 minuty/interwał.

Wyłożyć do lekko wysmarowanej oliwą blaszek, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (około 1-1,5 h).

Po wyrośnięciu chleb posmarować oliwą i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 200 stopniach C.

Smacznego!


* Rozczyn ze świeżych drożdży: mieszam łyżkę mąki z drożdżami, odrobiną cukru i odrobiną mleka, i zostawiam na 5–10 minut, by ruszyły.

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com