Czeskie knedliki
Po serii zdrowych i lekkich sałatek, które zyskały serce niejednej zdrowo odżywiającej się Pani, dziś danie zdecydowanie męskie. Czeskie knedliki, treściwy gulasz i zimne piwo to jest to, co niejeden Pan zje z dużym smakiem i jeszcze poprosi o dokładkę!
Tak....czeskie knedliki, czyli gotowane i pokrojone w plastry kluski drożdżowe, to podstawa kuchni czeskiej.
Zna je chyba każdy, kto choć raz był na południu Polski. Ja choć w Czechach nie byłam jadłam je kilkukrotnie, właśnie w naszych polskich górach.
Najczęściej podaje się je do mięs i sosów, ale takie przygotowane bez soli można także podawać z owocowymi sosami.
Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania, a z podanej poniżej porcji poczęstujecie aż osiem osób, więc warto zabrać się do pracy i zaprosić znajomych na biesiadowanie! Może niedzielny obiad?
Poniżej znajdziecie klasyczną metodę przygotowania knedlików oraz z użyciem Thermomixa.
*
200 g mleka
*
20 g świeżych drożdży
*
300 g mąki pszennej
*
szczypta cukru
*
2 jajka
*
1 ½ soli
*
200 g czerstwych bułek
(pokrojonych w kostkę)
*
5 łodyżek świeżej natki pietruszki
*
500 g wody (podana ilość do
gotowania w Thermomixie, do gotowania w garnku potrzebujemy jej więcej).
Do
dzieła:
Metoda klasyczna: Należy na
początku przygotować rozczyn: wymieszać łyżkę mąki z
drożdżami, cukrem i odrobiną mleka, i zostawić na 5–10 minut, by ruszyły.
Bułkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Wlać pozostałą część mleka i wbić jajka, wymieszać.
Na tym etapie dodać rozczyn z drożdży, mąkę,
sól, posiekaną drobno pietruszkę i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się
połączą przełożyć na blat i zagnieść.
Pozostawić w ciepłym miejscu do
podwojenia objętości (około 1-1,5h). Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części.
Formujemy wałki i zostawiamy na kolejne 30 minut pod ściereczką (by lekko
podrosły).
W tym czasie należy przygotować duży
garnek, zagotować i osolić wodę, w której będą gotowały się nasze knedliki.
Wałki wrzucamy do wrzącej wody i
gotujemy około 8-10 minut z każdej strony. Pamiętajcie żeby nie wrzucać ich
razem, bo mogą się nie zmieścić w garnku- podczas gotowania jeszcze rosną i
potrzebują miejsca by się nie posklejały.
Gotowe knedliki kroimy na plastry
dowolnej grubości (świetnie sprawdza się krojenie nitką, a nie nożem).
Thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać
drożdże i podgrzać 1 minuta/temperatura 37 stopni C/ obroty 1.
Dodać mąkę, jajka i sól, wyrobić:
1minuta/interwał. Dodać pokrojone w kostkę bułki i natkę pietruszki, wymieszać
przy pomocy kopystki. 20 sekund/obroty wsteczne/obroty 3.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć
i odstawić na około 30 minut.
Ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę
oprószyć mąką i , wyłożyć na nią ciasto i uformować z każdej części wałek
o średnicy 4 cm. Tak przygotowany wałek wyłożyć do wysmarowanej olejem dolnej
części przystawki Varoma.
Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć
przystawkę Varoma, gotować na parze 25 minut/Varoma/obroty 1.
Knedliki pokroić w plastry i podawać na gorąco
jako dodatek do mięs czy sosów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?