Czeskie knedliki

Po serii zdrowych i lekkich sałatek, które zyskały serce niejednej zdrowo odżywiającej się Pani, dziś danie zdecydowanie męskie. Czeskie knedliki, treściwy gulasz i zimne piwo to jest to, co niejeden Pan zje z dużym smakiem i jeszcze poprosi o dokładkę!


Tak....czeskie knedliki, czyli gotowane i pokrojone w plastry  kluski drożdżowe, to podstawa kuchni czeskiej.


Zna je chyba każdy, kto choć raz był na południu Polski. Ja choć w Czechach  nie byłam jadłam je kilkukrotnie, właśnie w naszych polskich górach.


Najczęściej podaje się je do mięs i sosów, ale takie przygotowane bez soli można także podawać z owocowymi sosami.


Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania, a z podanej poniżej porcji poczęstujecie aż osiem osób, więc warto zabrać się do pracy i zaprosić znajomych na biesiadowanie! Może niedzielny obiad?


Poniżej znajdziecie klasyczną metodę przygotowania knedlików oraz z użyciem Thermomixa.




 Składniki:

*      200 g mleka
*      20 g świeżych drożdży
*      300 g mąki pszennej
*      szczypta cukru
*      2 jajka
*      1 ½ soli
*      200 g czerstwych bułek (pokrojonych w kostkę)
*      5 łodyżek świeżej natki pietruszki
*      500 g wody (podana ilość do gotowania w Thermomixie, do gotowania w garnku potrzebujemy jej więcej).

Do dzieła:

Metoda klasyczna:  Należy na początku przygotować rozczyn: wymieszać łyżkę mąki z drożdżami, cukrem i odrobiną mleka, i zostawić na 5–10 minut, by ruszyły.

Bułkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Wlać pozostałą część mleka i wbić jajka, wymieszać.

Na tym etapie dodać rozczyn z drożdży, mąkę, sól, posiekaną drobno pietruszkę i dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą przełożyć na blat i zagnieść.

Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1-1,5h). Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Formujemy wałki i zostawiamy na kolejne 30 minut pod ściereczką (by lekko podrosły).

W tym czasie należy przygotować duży garnek, zagotować i osolić wodę, w której będą gotowały się nasze knedliki.

Wałki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 8-10 minut z każdej strony. Pamiętajcie żeby nie wrzucać ich razem, bo mogą się nie zmieścić w garnku- podczas gotowania jeszcze rosną i potrzebują miejsca by się nie posklejały.

Gotowe knedliki kroimy na plastry dowolnej grubości (świetnie sprawdza się krojenie nitką, a nie nożem).

Thermomix:  Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i podgrzać 1 minuta/temperatura 37 stopni C/ obroty 1.

Dodać mąkę, jajka i sól, wyrobić: 1minuta/interwał. Dodać pokrojone w kostkę bułki i natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki. 20 sekund/obroty wsteczne/obroty 3.

Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić na około 30 minut.

Ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę oprószyć mąką i , wyłożyć na nią ciasto i uformować z każdej części wałek o średnicy 4 cm. Tak przygotowany wałek wyłożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.

Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 minut/Varoma/obroty 1.

Knedliki pokroić w plastry i podawać na gorąco jako dodatek do mięs czy sosów. 

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com