Gulasz piwny z wołowiną i warzywami
Przepis na wyśmienity, treściwy gulasz mięsny z dodatkiem piwa. Doskonale pasuje także do knedlików (przepis TUTAJ), ale można go podawać także z dobrym pieczywem, kaszą gryczaną czy ziemniakami.
Podany przepis jest w zasadzie dość uniwersalny, można go wzbogacać, zmieniać w dowolny sposób. Zamiana mięsa z wołowego na np. wieprzowe też mile widziana, ale muszę przyznać, że ciemne piwo najbardziej pasuje do wołowiny!
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak
samo jak mojej rodzinie i znajomym.
Składniki:
*
600 g wołowego mięsa
*
200 g cebulki
*
500 g ciemnego piwa
*
200 g pieczarek
*
200 g marchewki
*
40 g oleju
*
1 kostka bulionu wołowego
*
1 łyżka dżemu z czarnej
porzeczki
*
1 łyżeczka musztardy ( u nas
rosyjska – dość ostra)
*
2 listki laurowe
*
sól i świeżo zmielony pieprz
Do
dzieła:
Na duży garnek lub patelnię
z pokrywką wlać olej i wrzucić
drobno pokrojoną cebulkę. Lekko podsmażyć.
Dodać pokrojone w kostkę mięso (kostka 2cm
*2cm). Poddusić około 20 minut.
Dodać piwo, kostkę wołową, dżem z czarnej
porzeczki, musztardę, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez około 20 minut
( z lekko podniesioną pokrywką).
Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki
marchewkę i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotować przez następne 30 minut, do
miękkości wszystkich składników.
Podawać z razowym pieczywem, chrupiącą
bagietką lub jako dodatek do knedlików.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?