Gulasz piwny z wołowiną i warzywami

Przepis na wyśmienity, treściwy gulasz mięsny z dodatkiem piwa. Doskonale pasuje także do knedlików (przepis TUTAJ), ale można go podawać także z dobrym pieczywem, kaszą gryczaną czy ziemniakami.


Podany przepis jest w zasadzie dość uniwersalny, można go wzbogacać, zmieniać w dowolny sposób. Zamiana mięsa z wołowego na np. wieprzowe też mile widziana, ale muszę przyznać, że ciemne piwo najbardziej pasuje do wołowiny!


Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mojej rodzinie i znajomym.
 

gulasz, ptysiu mietowy

Składniki:

*      600 g wołowego mięsa
*      200 g cebulki
*      500 g ciemnego piwa
*      200 g pieczarek
*      200 g marchewki
*      40 g oleju
*      1 kostka bulionu wołowego
*      1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
*      1 łyżeczka musztardy ( u nas rosyjska – dość ostra)
*      2 listki laurowe
*      sól i świeżo zmielony pieprz

Do dzieła:

Na duży garnek lub patelnię z pokrywką  wlać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulkę. Lekko podsmażyć.

Dodać pokrojone w kostkę mięso (kostka 2cm *2cm). Poddusić około 20 minut.

Dodać piwo, kostkę wołową, dżem z czarnej porzeczki, musztardę, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez około 20 minut ( z lekko podniesioną pokrywką).

Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotować przez następne 30 minut, do miękkości wszystkich składników.

Podawać z razowym pieczywem, chrupiącą bagietką lub jako dodatek do knedlików.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com