Kasza bulgur z kurczakiem i szpinakiem
Już myślałam, że kasza jaglana będzie moją ulubioną kaszą, ale całkiem niedawno poznałam kolejną z kasz...kaszę bulgur z Vermicelli. Jestem całkowicie zauroczona jej smakiem i zapachem przy gotowaniu.
To kolejna z kasz, której właściwości zdrowotne są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już ponad 4000 lat! Kasza ta wspomaga pracę serca, obniża poziom cukru we krwi, jest bardzo bogata w kwas foliowy (niezwykle ważny dla kobiet w ciąży). Bardzo dużo w niej także magnezu, fosforu, potasu.... Cieszę się, że w końcu i ja ją poznałam. Lepiej późno niż wcale!
Na początek więc proste i szybkie danie- kasza
bulgur ze szpinakiem i kurczakiem...przepyszna kombinacja na lunch lub kolację.
* kasza bulgur
*
2 piersi kurczaka
*
2 garście świeżego szpinaku
*
sól i pieprz
*
chilli w proszku
*
olej kokosowy lub oliwa do
smażenia
Dodatkowo:
*
brązowe pieczarki
*
cukinia
*
por
Do
dzieła:
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy-
odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na oleju kokosowym lub oliwie do
zarumienienia.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (wg
instrukcji na opakowaniu). Usmażonego
kurczaka dodajemy do kaszy. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do
kaszy z kurczakiem.
Cukinię, por i pieczarki kroimy w cienkie
plasterki i smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie.
Podajemy razem tuż po przygotowaniu lub
pakujemy do pojemnika na lunch.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?