Kasza bulgur z kurczakiem i szpinakiem

Już myślałam, że kasza jaglana będzie moją ulubioną kaszą, ale całkiem niedawno poznałam kolejną z kasz...kaszę bulgur z Vermicelli. Jestem całkowicie zauroczona jej smakiem i zapachem przy gotowaniu.


To kolejna z kasz, której właściwości zdrowotne są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już ponad 4000 lat! Kasza ta wspomaga pracę serca, obniża poziom cukru we krwi, jest bardzo bogata w kwas foliowy (niezwykle ważny dla kobiet w ciąży). Bardzo dużo w niej także magnezu, fosforu, potasu.... Cieszę się, że w końcu i ja ją poznałam. Lepiej późno niż wcale!


Na początek więc proste i szybkie danie- kasza bulgur ze szpinakiem i kurczakiem...przepyszna kombinacja na lunch lub kolację.

kasza, bulgur, ptysiu mietowy

Składniki:

*      kasza bulgur
*      2 piersi kurczaka
*      2 garście świeżego szpinaku
*      sól i pieprz
*      chilli w proszku
*      olej kokosowy lub oliwa do smażenia

Dodatkowo:

*      brązowe pieczarki
*      cukinia
*      por


Do dzieła:

Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy- odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na oleju kokosowym lub oliwie do zarumienienia.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (wg instrukcji na opakowaniu).  Usmażonego kurczaka dodajemy do kaszy. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy z kurczakiem.

Cukinię, por i pieczarki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie.

Podajemy razem tuż po przygotowaniu lub pakujemy do pojemnika na lunch.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com