Kasza jaglana na mleku z jagodami goji, bananami i malinami
Musze przyznać, że śniadania takie jakie chciałabym zjeść wychodzą mi rzadko! W tygodniu właśnie rano jest największe zamieszanie. Zapinanie koszuli starszej córki, która śpieszy się do szkoły. Przygotowanie dla niej lunchu i zdrowej przekąski, czesanie, bo mimo, że wciąż 4-latka to o image dba;)
W tym wszystkim jeszcze zostaje młodsza, bo wciąż karmiona piersią, a zajęcie jej czymkolwiek to lada wyzwanie! Totalny rozgardiasz, który wysysa dużo energii!
Dlatego na śniadanie takie jak dziś możemy pozwolić sobie tylko w niedzielę.
Jak ja uwielbiam te niedzielne leniwe poranki ❤
*
120 g kaszy jaglanej
*
mleko krowie (bądź jeśli wolicie
roślinne- migdałowe, sojowe, kokosowe)
*
2 łyżki wiórków kokosowych
*
2 łyżki cukru (u nas ksylitol)
*
2 łyżki otartej skórki z cytryny
*
szczypta kardamonu
*
szczypta gałki muszkatołowej
*
plus: banany, maliny, jagody goji
Do
dzieła:
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą by pozbyć się goryczki. Wrzucić do garnka i
zalać mlekiem (mleka powinna być podwójna ilość w stosunku do kaszy). Dodać
cukier, wymieszać. Zasypać wiórkami kokosowymi i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i
gotować do miękkości, zwykle robią się tzw. kratery jak przy gotowaniu ryżu.
Gdy kasza będzie już gotowa dodać otartą
skórkę z cytryny, garść jagód goji, kardamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać i zestawić z ognia.
W tym czasie pokroić banany. Wyłożyć kaszę d
miseczek, dodać owoce i zajadać
Smacznego!
Jeśli chodzi o napój pietruszkowy ze
spiruliną- przepis na napój pietruszkowy znajdziecie TUTAJ, w dzisiejszej
wersji zamiast selera i szpinaku była łyżeczka spiruliny (na litr wody). Samo zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?