Kasza jaglana na mleku z jagodami goji, bananami i malinami

Musze przyznać, że śniadania takie jakie chciałabym zjeść wychodzą mi rzadko! W tygodniu właśnie rano jest największe zamieszanie. Zapinanie koszuli starszej córki, która śpieszy się do szkoły. Przygotowanie dla niej lunchu i zdrowej przekąski, czesanie, bo mimo, że wciąż 4-latka to o image dba;)


W tym wszystkim jeszcze zostaje młodsza, bo wciąż karmiona piersią, a zajęcie jej czymkolwiek to lada wyzwanie! Totalny rozgardiasz, który wysysa dużo energii!


Dlatego na śniadanie takie jak dziś możemy pozwolić sobie tylko w niedzielę. 


Jak ja uwielbiam te niedzielne leniwe poranki

kasza jaglana na mleku, goji, ptysiu mietowy





 Składniki: (2 porcje)

*      120 g kaszy jaglanej
*      mleko krowie (bądź jeśli wolicie roślinne- migdałowe, sojowe, kokosowe)
*      2 łyżki wiórków kokosowych
*      2 łyżki cukru (u nas ksylitol)
*      2 łyżki otartej skórki z cytryny
*      szczypta kardamonu
*      szczypta gałki muszkatołowej

*      plus: banany, maliny, jagody goji

Do dzieła:

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą  by pozbyć się goryczki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem (mleka powinna być podwójna ilość w stosunku do kaszy). Dodać cukier, wymieszać. Zasypać wiórkami kokosowymi i doprowadzić do wrzenia.

Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować do miękkości, zwykle robią się tzw. kratery jak przy gotowaniu ryżu.

Gdy kasza będzie już gotowa dodać otartą skórkę z cytryny, garść jagód goji, kardamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać i zestawić z ognia.

W tym czasie pokroić banany. Wyłożyć kaszę d miseczek, dodać owoce i zajadać
Smacznego!

Jeśli chodzi o napój pietruszkowy ze spiruliną- przepis na napój pietruszkowy znajdziecie TUTAJ, w dzisiejszej wersji zamiast selera i szpinaku była łyżeczka spiruliny (na litr wody). Samo zdrowie!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com