Kompot z rabarbaru
Dziś zdecydowanie był to dzień pod znakiem rabarbaru! Po zrobieniu ciasta została mi jeszcze go wystarczająca ilość na zrobienie kompotu.
Taki drink doskonale sprawdza się w upalne dni, koniecznie dobrze schłodzony z odrobiną soku z cytryny i świeżą miętą! Polecam poszukać też własnej wariacji, dodać inny owoc, może wanilię?
Ważne żeby Wam i Waszej rodzinie smakowało!
Składniki:
*
400
g rabarbaru
*
4
łyżki cukru/stewii/ksylitolu/syropu klonowego/miodu
*
sok
z połowy cytryny lub cytryna w plasterkach
*
świeża
mięta
*
1
litr wody (najlepiej niegazowanej)
Do dzieła:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1cm kawałki.
Cukier zagotować w litrze zimnej wody, aż do uzyskania syropu.
Do gorącego syropu wrzuć
pokrojony rabarbar i gotuj go na wolnym ogniu i do momentu, kiedy rabarbar
zmięknie (ok. 25-30 min).
Po przestudzeniu kompot przelej
do dzbanka I wyciśnij sok z połowy cytryny. Można także wrzucić cytrynę
pokrojoną w cienkie plasterki- tylko jeśli kompot będzie serwowany w ciągu około
1-2h, w przeciwnym wypadku skórka z cytryny pozostawi gorycz w kompocie i nie
będzie już smaczny.
Zamiast cytryny świetnie komponuję się
też sok z pomarańczy lub jej plasterki.
Odcedzony z włókien rabarbaru kompot
może też służyć jako baza do drinków;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?