Kompot z rabarbaru

Dziś zdecydowanie był to dzień pod znakiem rabarbaru! Po zrobieniu ciasta została mi jeszcze go wystarczająca ilość na zrobienie kompotu.


Taki drink doskonale sprawdza się w upalne dni, koniecznie dobrze schłodzony z odrobiną soku z cytryny i świeżą miętą! Polecam poszukać też własnej wariacji, dodać inny owoc, może wanilię?


Ważne żeby Wam i Waszej rodzinie smakowało!


kompot, rabarbar, ptysiu mietowy


kompot z rabarbaru, ptysiu mietowy


Składniki:

*      400 g rabarbaru
*      4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu/syropu klonowego/miodu
*      sok z połowy cytryny lub cytryna w plasterkach
*      świeża mięta
*      1 litr wody (najlepiej niegazowanej)

Do dzieła:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1cm kawałki.

Cukier zagotować w litrze zimnej wody, aż do uzyskania syropu.

Do gorącego syropu wrzuć pokrojony rabarbar i gotuj go na wolnym ogniu i  do momentu, kiedy rabarbar zmięknie (ok. 25-30 min).

Po przestudzeniu kompot przelej do dzbanka I wyciśnij sok z połowy cytryny. Można także wrzucić cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki- tylko jeśli kompot będzie serwowany w ciągu około 1-2h, w przeciwnym wypadku skórka z cytryny pozostawi gorycz w kompocie i nie będzie już smaczny.

Zamiast cytryny świetnie komponuję się też sok z pomarańczy lub jej plasterki.

Odcedzony z włókien rabarbaru kompot może też służyć jako baza do drinków;)


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com