Kotleciki z kaszą bulgur
Kolejny dzień z kaszą bulgur. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie spróbujcie. Można ją znaleźć w supermarketach lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Jest bardzo łatwa w obróbce, co jest szczególnie ważne dla zabieganych i mających mało czasu na gotowanie. Można ugotować jej więcej (ja zazwyczaj tak robię) i pozostałość dodać do ulubionych surowych warzyw – sałatka na lunch na następny dzień gotowa!
Nie sądzę, żeby ktoś był rozczarowany jej orzechowym smakiem, nawet osoby nie lubiące żadnych kasz się nią oczarują. Zapewniamy:)
Składniki:
*
500 g mielonego mięsa wieprzowego
*
150 g kaszy bulgur
*
1 cebulka dymka
*
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (opcjonalnie)
*
1 łyżeczka słodkiej papryki
*
¼ łyżeczki mielonego kuminu
*
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
*
sól morska + świeżo zmielony
pieprz
*
świeża natka pietruszki
*
oliwa
Do
dzieła:
Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie
– instrukcja na opakowaniu. Przestudzić.
Mięso wykładamy do naczynia i dodajemy
wszystkie przyprawy. Cebulkę drobno poszatkować, zeszklić na oliwie i dodać do
mięsa.
Dodać przestudzoną kaszę i poszatkowaną
pietruszkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie dodać jajko i wymieszać.
Uformować średniej wielkości kotleciki. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanej
patelni z każdej strony po około 2 minuty.
Podawać z ulubionym zestawem warzyw i
pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?