Kotleciki z kaszą bulgur

Kolejny dzień z kaszą bulgur. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie spróbujcie. Można ją znaleźć w supermarketach lub w sklepach ze zdrową żywnością.


Jest bardzo łatwa w obróbce, co jest szczególnie ważne dla zabieganych i mających mało czasu na gotowanie. Można ugotować jej więcej (ja zazwyczaj tak robię) i pozostałość dodać do ulubionych surowych warzyw – sałatka na lunch na następny dzień gotowa!


Nie sądzę, żeby ktoś był rozczarowany jej orzechowym smakiem, nawet osoby nie lubiące żadnych kasz się nią oczarują. Zapewniamy:)


kotleciki, ptysiu mietowy


kotleciki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      500 g mielonego mięsa wieprzowego
*      150 g kaszy bulgur
*      1 cebulka dymka
*      1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (opcjonalnie)
*      1 łyżeczka słodkiej papryki
*      ¼ łyżeczki mielonego kuminu
*      ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
*      sól morska + świeżo zmielony pieprz
*      świeża natka pietruszki
*      oliwa

Do dzieła:

Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie – instrukcja na opakowaniu. Przestudzić.

Mięso wykładamy do naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy. Cebulkę drobno poszatkować, zeszklić na oliwie i dodać do mięsa.

Dodać przestudzoną kaszę i poszatkowaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut.

Po tym czasie dodać jajko i wymieszać. Uformować średniej wielkości kotleciki. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z każdej strony po około 2 minuty.

Podawać z ulubionym zestawem warzyw i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com