Kruche ciasteczka owsiane
Koncertu Życzeń ciąg dalszy! Kruche ciasteczka owsiane...ta wersja zdecydowanie bardziej spodoba się dzieciom, więc warto zaopatrzyć się w składniki i upiec je z nimi w Dniu Dziecka.
Nie ma tu może bawienia się foremkami, ale dzieci będą miały niezła frajdę z ich rozpłaszczania na blaszce, a potem oczywiście jedzenia :)
Do ich upieczenia użyłam mąki orkiszowej, ale równie dobrze sprawdzi się mąka pszenna, więc sami zdecydujcie, którą wersję wolicie.
Nie można się od nich oderwać, szczególnie gdy obok stoi kubek ulubionej herbaty lub mleka...zatem zachęcam do zrobienia obu wersji (wersja fit TUTAJ), w przeciwnym wypadku nasze biodra nieźle ucierpią ;)
Składniki: (około 35 ciasteczek)
*
200 g miękkiego masła
*
70 g cukru pudru
*
40 g brązowego cukru (u mnie
demerera, ale świetnie nadaje się też muscovado)
*
1 duże jajko
*
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
*
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
(może też być pszenna)
*
½ łyżeczki sody oczyszczonej
*
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
*
szczypta soli
*
240 g płatków owsianych
Do
dzieła:
Masło i cukier puder ubić na jasną, puszystą
masę. Dodać cukier brązowy i nadal ubijać, do rozpuszczenia się cukru (około 5
minut).
Dodać resztę składników i wszystko
zmiksować/dokładnie wymieszać.
Gotową masę nakładać łyżeczką/formować kulki
wielkości orzecha włoskiego, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Kulki
rozpłaszczać widelcem lub łyżką.
Między ciastkami zostawiać przynajmniej 2-3 cm
odstępu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.
Chłodzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?