Kruche ciasto rabarbarowe z pianą

Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty. To ciasto z dodatkiem mąki orkiszowej i orzechów pecan zachwyca dodatkowo! Muszę przyznać, ze jest to jedno z najlepszych przepisów na ciasto kruche jakie znam.


Mój mąż jest największym fanem tego przepisu, więc na pewno będę do niego wracać wykorzystując różne sezonowe owoce. Spróbujcie i Wy z czymkolwiek lubicie!


Świetne na ciepło, długo zachowuje świeżość, ale żeby się o tym przekonać musielibyście chyba upiec dwie duże blachy, bo u nas znika w mgnieniu oka. Ja Wam mówię udanej niedzieli i zmykam na moją kawę z ciastem :)


Kruche ciasto rabarbarowe z pianą, ptysiu mietowy




Kruche ciasto rabarbarowe z pianą, ptysiu mietowy

Kruche ciasto rabarbarowe z pianą, ptysiu mietowy


Składniki:

 Kruche ciasto:

*     1 ½  szklanki mąki razowej orkiszowej
*     1 szklanka mąki pszennej
*     5 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne później)
*     250 g masła (zimnego)
*     1/3 szklanki cukru pudru
*     1 łyżka zimnej wody

Nadzienie rabarbarowe:

*     800 g rabarbaru
*     ½ szklanki jasnego brązowego cukru
*     1 łyżka mąki ziemniaczanej

Budyniowa piana:

*     5 białek
*     1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*     1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
*     2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, najlepiej bez cukru (2 x 40 g)
*     1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Poza tym potrzebne:

*     1 łyżka bułki tartej (do posypania pierwszej warstwy ciasta)
*     60g orzechów pecan lub orzechów włoskich (posiekanych na mniejsze kawałki)

Do dzieła:

Ciasto:

Tradycyjnie - do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto (ważne by masło się nam nie rozpuściło, bo wchłonie mąkę i będzie twarde po upieczeniu). Ciasto zagniatać tak długo aż będzie mieć konzystencję małych okruszków. Ulepić kulę, podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Każdą kulę owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Thermomix: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, wyrabiać przy użyciu kopystki: wyrabiać ciasto 3 min/pozycja 4. Reszta jak powyżej...

Nadzienie rabarbarowe:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w grube plastry (około 2-3 cm). Wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem), posypać cukrem, wymieszać i gotować jak konfiturę- bez pokrywki. Nie dodawać wody, bo owoce mają jej dużo. Woda powinna wyparować z rabarbaru (ja gotowałam około 25 minut). Rabarbar ma mieć konzystencję podobną do marmolady. Całość posypać powoli/partiami mąką ziemniaczaną (najlepiej użyć do tego sitka by nie powstały grudki). Zestawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia. 

Budyniowa piana:

Białka ubić na sztywno. Po ubiciu powoli łyżka dodawać drobny cukier (jeśli mamy budyń z cukrem- do masy nie należy już go dodawać) i cukier waniliowy. Gdy składniki dobrze się połączą dodać budyń w proszku, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać olej, wlewając go strużką do miksujących się białek.

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta. Ciasto posypać bułką tartą. Wyłożyć wystudzoną masę rabarbarową.

Na rabarbar wyłożyć pianę i posypać ją orzechami pecan/włoskimi.
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach resztę zamrożonego ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com