Kruche ciasto rabarbarowe z pianą
Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty. To ciasto z dodatkiem mąki orkiszowej i orzechów pecan zachwyca dodatkowo! Muszę przyznać, ze jest to jedno z najlepszych przepisów na ciasto kruche jakie znam.
Mój mąż jest największym fanem tego przepisu, więc na pewno będę do niego wracać wykorzystując różne sezonowe owoce. Spróbujcie i Wy z czymkolwiek lubicie!
Świetne na ciepło, długo zachowuje świeżość, ale żeby się o tym przekonać musielibyście chyba upiec dwie duże blachy, bo u nas znika w mgnieniu oka. Ja Wam mówię udanej niedzieli i zmykam na moją kawę z ciastem :)
Składniki:
Kruche ciasto:
* 1
½ szklanki
mąki razowej orkiszowej
* 1
szklanka mąki pszennej
* 5 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne później)
* 250 g
masła (zimnego)
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie rabarbarowe:
* 800
g rabarbaru
* ½
szklanki jasnego brązowego cukru
* 1
łyżka mąki ziemniaczanej
Budyniowa piana:
* 5 białek
* 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
* 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, najlepiej bez cukru (2 x 40 g)
* 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Poza tym potrzebne:
* 1
łyżka bułki tartej (do posypania pierwszej warstwy ciasta)
* 60g
orzechów pecan lub orzechów włoskich (posiekanych na mniejsze kawałki)
Do
dzieła:
Ciasto:
Tradycyjnie - do
miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto (ważne by masło się nam nie rozpuściło, bo wchłonie mąkę i będzie twarde po upieczeniu). Ciasto zagniatać tak długo aż będzie mieć konzystencję małych okruszków. Ulepić kulę, podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Każdą kulę owinąć je
folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Thermomix: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym, wyrabiać przy użyciu kopystki: wyrabiać ciasto 3 min/pozycja 4. Reszta jak powyżej...
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w grube plastry (około 2-3 cm).
Wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem), posypać cukrem, wymieszać i
gotować jak konfiturę- bez pokrywki. Nie dodawać wody, bo owoce mają jej dużo. Woda powinna wyparować z rabarbaru (ja
gotowałam około 25 minut). Rabarbar ma mieć konzystencję podobną do marmolady. Całość posypać powoli/partiami mąką ziemniaczaną
(najlepiej użyć do tego sitka by nie powstały grudki). Zestawić z ognia i
pozostawić do ostygnięcia.
Budyniowa piana:
Białka ubić na sztywno. Po ubiciu powoli łyżka dodawać
drobny cukier (jeśli mamy budyń z cukrem- do masy nie należy już go dodawać) i cukier waniliowy. Gdy składniki dobrze się połączą dodać budyń w proszku,
cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać olej, wlewając
go strużką do miksujących się białek.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i
zetrzeć większą część ciasta. Ciasto posypać bułką tartą. Wyłożyć wystudzoną
masę rabarbarową.
Na rabarbar wyłożyć pianę i posypać ją orzechami
pecan/włoskimi.
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach resztę
zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30-40
minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?