Krucho-drożdżowe rogaliki + specjalna Dedykacja
Dziś dzień wyjątkowy DZIEŃ MATKI. Stąd Ptysiu Miętowy wszystkim Mamom życzy smacznego i udanego dnia! Szczególna dedykacja dla Mamy W. i Mamy E. Dziękujemy Wam ❤
Dziś chcę Wam zaproponować cudowne, mięciutkie, rozpływające się w ustach rogaliki, które umilą niejedno popołudnie. Z kawą czy herbatą są po prostu doskonałe i trafiły do mojego zeszytu z ulubionymi wypiekami.
Takimi przepisami uwielniam się dzielić! Można zaangażować w ich lepienie dzieci, dla nich i dla nas świetna zabawa!
Zaliczam się do pasjonatów ciast drożdżowych w dniu pieczenia, żadne ciasto drożdżowe nie smakuje mi już tak samo dnia następnego, więc zachęcam do zrobienia kilku rogalików bez nadzienia i ich zamrożenia. Będą idealne na słodkie śniadanie…wystarczy domowej roboty dżem truskawkowy i dzień zaczynamy z szerokim uśmiechem! Czego chcieć więcej?! Szerokiego, szczerego uśmiechu Wam wszystkim :)
Składniki:
*
½ szklanki zimnego mleka
(ok. 100 g)
*
100 g roztopionego masła
*
2 jajka (plus białko
do posmarowania rogalików)
*
60 g cukru (około ½ szklanki)
*
500 g mąki pszennej (3 ½ szklanki)
*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*
50 g świeżych drożdży
*
szczypta soli
*
jako nadzienie: maliny, jagody, truskawki, nutella, czekolada mleczna
lub ciemna, dżemy lub konfitury
Do dzieła:
Metoda klasyczna: Do miski wlać mleko,
dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 2 jajka, dobrze wymieszać.
Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać
rozpuszczone
i przestudzone masło.
Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto
rękoma dodając pozostałą część mąki. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Dalej postępować jak poniżej….
Thermomix: Wszystkie składniki w podanej kolejności (mokre,
suche, na końcu drożdże) umieścić w naczyniu. Nastawić program do wyrabiania
ciasta drożdżowego: 3 minuty/Interwał. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Dalej
postępować jak poniżej…
Ciasto wstawić do lodówki na 1 – 1,5 godziny do
wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części.
Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy
przechowywać w lodówce.
Każdą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie
pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję nadzienia, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i
delikatnie zagiąć ku środkowi.
Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając
pomiędzy nimi odstępy (dość mocno jeszcze
rosną podczas pieczenia).
Piec około 10 minut, najlepiej z włączoną
funkcją termoobiegu.
Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać
lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?