Kurczak na czerwonym piwie ALE...czyli pomysł na obiad niedzielny #1
Kurczak na piwie to doskonała opcja na niedzielny obiad. Zacznijcie już dziś, bo najlepsze mięso to to marynowane przynajmniej przez noc.
Wariacji podania jest całe mnóstwo, można zajadać z ziemniakami, domowymi frytkami, kaszą, ryżem czy sporą porcją świeżych warzyw. Do wyboru do koloru!
Nie obawiacie się, że smak piwa zdominuję potrawę. Jest on w ogóle nie wyczuwalny. Piwo nadaje mięsu dodatkowej soczystości i chrupkości skórki. Można podawać dzieciom, bo procenty podczas pieczenia wyparują. Smakuje fenomenalnie!
Może nie jest to najszybszy obiad, ale długość
jego przygotowania rekompensuje smak mięsa i fakt, że jest go na tyle dużo, że
wystarczy na następny dzień. Inne dodatki, jakaś nowa sałatka i gotowe. Jak by
nie było oszczędność czasu;)
Składniki:
*
kurczak (u nas 1.7kg)
*
1 piwo 33mln (u nas czerwone ALE,
ale można użyć każdego piwa)
*
przyprawy wg uznania (poniżej
podaje w jakich ilościach ich użyliśmy):
·
2 łyżki majeranku (plus dodatkowa
dodana do piwa)
·
2 łyżeczki ostrej papryki
·
2 łyżeczki słodkiej papryki
·
sól morska i świeżo zmielony
pieprz (tutaj trudno coś sugerować)
·
2 ząbki czosnku przepuszczone przez
praskę
* 2 łyżki oliwy
Do
dzieła:
Kurczaka należy dokładnie umyć i oczyścić (nie
zapominajcie o jego środku). My dodatkowo skróciliśmy trochę szyję (dla
lepszego parowania piwa).
Wszystkie przyprawy łączymy razem
z oliwą, dokładnie mieszamy i nacieramy nim kurczaka, także w środku.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy
nim tylko środek kurczaka (nie nacierać nim wierzchu, bo się spali).
Tak zamarynowanego kurczaka zostawić w lodówce
przynajmniej na 2 h ( u nas cała noc).
Kurczaka można bezpośrednio nałożyć na butelkę
piwa (nie zapomnijcie o usunięciu etykiety i dokładnym umyciu butelki). My ¾
piwa wylaliśmy do długiego wąskiego słoiczka (dosypaliśmy dodatkową łyżkę
majeranku) i na niego nadzialiśmy kurczaka. Resztę piwa można wlać do małej
miseczki (odpornej na temperaturę) i włożyć obok kurczaka (dodatkowe piwne
nawilżenie) albo wypić ;)
Kurczaka należy piec około 2h (zasada taka, że
na 1kg mięsa- 1h pieczenia). Bardzo ważne by „posadzić“ go w dość szerokim
naczyniu tak by spływający z niego tłuszcz nie wylał się do piekarnika (ja
raz o tym zapomniałam).
Do pieczącego się kurczaka można dodać jakieś
warzywa, cebulkę lub czosnek – doda to extra aromatu.
My upieczonego kurczaka podaliśmy z sałatą
z surowymi warzywami i smażonymi na oleju rzepakowym ziemniakami.
Smacznego!
Ja to jestem ciekawa tej sałatki na zdjęciu. Przepysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMix sałat, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, por (jasna część), listki bazylii, sok z cytryny :)
Usuń