Marokański chleb wiejski
Wielu Marokańczyków wciąż piecze ten chleb. Bardzo prosty w wykonaniu i smakiem przypomina także nasz polski zwykły chleb.
Bardzo niewielka ilość składników, nie trzeba nic więcej jak mąka, sól i drożdże. Trzeba jedynie poczekać na dobre wyrośnięcie bochenków.
Marokańczycy podają go najczęściej do gulaszu lub sałatki, ale nasza zwykła polska kanapka szczególnie ze świeżo upieczonym chlebem będzie wyborna:)
Przepis pochodzi z książki BAKE.
Składniki: (3 okrągłe bochenki)
* 500 ml letniej wody
* 1 łyżka oliwy
* 850 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżka suszonych drożdży
Do dzieła:
Metoda tradycyjna: Drożdże umieść w misce,
zalej wodą i dobrze połącz. Dodaj sól i partiami dodawaj mąkę (ok. 125 g na
partię). Wyrabiaj ciasto energicznie aż uformuje się miękka kula.
Ciasto podziel na 3 równe części i z każdej
uformuj okrągły bochenek.
Bochenki umieść na wyłożoną papierem do
pieczenia i wysypaną mąką blaszkę.
Przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu każdy bochenek posmaruj oliwą.
Piecz w dolnej części nagrzanego do 180 stopni C piekarnika około 30-35
minut.
Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Część
proponuje zamrozić i cieszyć się świeżym chlebkiem też innego poranka!
Thermomix: wszystkie składniki umieścić w
podanej kolejności w garnku (mokre, suche, na końcu drożdże). Wyrobić
ciasto drożdżowe: 3 min/interwał. Reszta jak wyżej...
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?