Marokański chleb wiejski

Wielu Marokańczyków wciąż piecze ten chleb. Bardzo prosty w wykonaniu i smakiem przypomina także nasz polski zwykły chleb. 


Bardzo niewielka ilość składników, nie trzeba nic więcej jak mąka, sól i drożdże. Trzeba jedynie poczekać na dobre wyrośnięcie bochenków.


Marokańczycy podają go najczęściej do gulaszu lub sałatki, ale nasza zwykła polska kanapka szczególnie ze świeżo upieczonym chlebem będzie wyborna:)


Przepis pochodzi z książki BAKE.

marokanski chleb wiejski, ptysiu mietowy



marokanski chleb wiejski, ptysiu mietowy


Składniki: (3 okrągłe bochenki)

*      500 ml letniej wody
*      1 łyżka oliwy
*      850 g mąki pszennej
*      2 łyżeczki soli
*      1 łyżka suszonych drożdży

Do dzieła: 

Metoda tradycyjna: Drożdże umieść w misce, zalej wodą i dobrze połącz. Dodaj sól i partiami dodawaj mąkę (ok. 125 g na partię). Wyrabiaj ciasto energicznie aż uformuje się miękka kula. 

Ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj okrągły bochenek. 

Bochenki umieść na wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną mąką blaszkę. 

Przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Po wyrośnięciu każdy bochenek posmaruj oliwą. Piecz w dolnej części nagrzanego do 180 stopni C piekarnika około 30-35 minut. 

Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Część proponuje zamrozić i cieszyć się świeżym chlebkiem też innego poranka!

Thermomix: wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w garnku (mokre, suche, na końcu drożdże). Wyrobić ciasto drożdżowe: 3 min/interwał. Reszta jak wyżej...


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com