Millefeuille...ciasto francuskie z kremem
Z gotowego ciasta francuskiego można skomponować całkiem fantazyjne przekąski, danie główne czy ciasta. Dzisiaj ciasto francuskie przydało mi się do zrobienia smacznego deseru z domowym kremem budyniowym. Z pełną świadomością mogę stwierdzić, że nasza karpatka czy napoleonka ma naprawdę dużą konkurencję!
Ciasta tego typu muszą spędzić trochę czasu w lodówce, by kolejne warstwy delikatnie zwilgotniały od kremu. Warto więc przygotować je przynajmniej dzień wcześniej i poczekać do skosztowania pierwszego kawałka!
Ja użyłam trzech opakowań gotowego ciasta francuskiego i ze względu na mały rozmiar blaszki podzieliłam każde z nich na połowę, co dało sześciu warstw.
Kremu budyniowego z podanego przepisu wystarczy do około 1kg gotowego ciasta francuskiego. Wydaje mi się, że sześć warstw to optymalna wielkość, ale nie używajcie mniej niż czterech, bo ciasto będzie zbyt płaskie.
Sam krem nadaje się także jako deser i jest na pewno zdrowszy niż gotowe budynie. Możecie zrobić go więcej i podać z owocami Waszym dzieciom lub zjeść go sami zanim ciasto będzie gotowe do podania ;)
Składniki:
·
Warstwy
*
gotowe ciasto francuskie (u mnie 3*275 g gotowego rozwałkowanego
ciasta w rulonie)
·
Krem
*
30g mąki kukurydzianej (2 łyżki)
*
125 g cukru pudru
*
480 g mleka (500 mln)
*
2 żółtka
*
1 łyżka wanilii
·
Polewa
*
2 białka
*
350 g cukru pudru
*
100 g gorzkiej czekolady
Do
dzieła:
Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto
francuskie rozłożyć na blaszce i przykryć drugą tej samej wielkości (zabieg
powodujący, że tak bardzo nie urośnie podczas pieczenia). Tak przykryte ciasto
piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, następnie zdjąć blaszkę
przygniatającą i piec następne 5 minut (do zarumienienia). Powtórzyć to samo
z resztą ciasta.
W trakcie pieczenia ostatniej warstwy ciasta
możemy przygotować krem: do garnka wrzuć mąkę kukurydzianą, cukier i wanilię.
Dodaj żółtka i mleko i podgrzej ciągle mieszając na średnim ogniu. Gotuj tak
długo aż masa zgęstnieje do postaci budyniu. Mieszaj by nie porobiły się
grudki. Odstaw do ostygnięcia.
Warstwy ciasta francuskiego wyłóż do blaszki,
polej kremem budyniowym (jeśli masz ich 6 to użyj 1/5 kremu), przykryj następną
warstwą itd.
Na ostatnią warstwę ciasta przygotujemy
polewę: białka i cukier umieść w misce nad gotującą się wodą (kąpiel wodna)
cały czas miksując masę elektrycznym mikserem. Miksuj tak długo aż masa zacznie
gęstnieć-i stanie się błyszcząca- około 5 minut. Tak przygotowaną polewą pokryj
ostatnią warstwę ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie
gotowa umieść w rękawie do wyciskania i narysuj faliste linie w poprzek ciasta.
Za pomocą końcówki noża pociągnij prostopadłe linie przez czekoladę ( to
spowoduje, że powstaną takie właśnie wzorki jak na zdjęciu).
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńCzy mąkę kukurydzianą można zastąpić inną?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić skrobią ziemniaczaną, efekt powinien być podobny także z użyciem mąki ziemniaczanej.
Usuńa czy można użyć pszennej zwykłej?
UsuńNie, z mąką pszenną nie wyjdzie krem budyniowy niestety. Pozdrawiam:)
Usuń