Millefeuille...ciasto francuskie z kremem

Z gotowego ciasta francuskiego można skomponować całkiem fantazyjne przekąski, danie główne czy ciasta. Dzisiaj ciasto francuskie przydało mi się do zrobienia smacznego deseru z domowym kremem budyniowym. Z pełną świadomością mogę stwierdzić, że nasza karpatka czy napoleonka ma naprawdę dużą konkurencję!


Ciasta tego typu muszą spędzić trochę czasu w lodówce, by kolejne warstwy delikatnie zwilgotniały od kremu. Warto więc przygotować je przynajmniej dzień wcześniej i poczekać do skosztowania pierwszego kawałka!


Ja użyłam trzech opakowań gotowego ciasta francuskiego i ze względu na mały rozmiar blaszki podzieliłam każde z nich na połowę, co dało sześciu warstw.


Kremu budyniowego z podanego przepisu wystarczy do około 1kg gotowego ciasta francuskiego. Wydaje mi się, że sześć warstw to optymalna wielkość, ale nie używajcie mniej niż czterech, bo ciasto będzie zbyt płaskie.


Sam krem nadaje się także jako deser i jest na pewno zdrowszy niż gotowe budynie. Możecie zrobić go więcej i podać z owocami Waszym dzieciom lub zjeść go sami zanim ciasto będzie gotowe do podania ;)


ciasto francuskie, ptysiu mietowy


ciasto francuskie, ptysiu mietowy

ciasto francuskie, ptysiu mietowy


Składniki:

·      Warstwy

*      gotowe ciasto francuskie  (u mnie 3*275 g gotowego rozwałkowanego ciasta w rulonie)

·      Krem

*      30g mąki kukurydzianej (2 łyżki)
*      125 g cukru pudru
*      480 g mleka (500 mln)
*      2 żółtka
*      1 łyżka wanilii

·      Polewa

*      2 białka
*      350 g cukru pudru

*      100 g gorzkiej czekolady


Do dzieła:

Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i przykryć drugą tej samej wielkości (zabieg powodujący, że tak bardzo nie urośnie podczas pieczenia). Tak przykryte ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, następnie zdjąć blaszkę przygniatającą i piec następne 5 minut (do zarumienienia). Powtórzyć to samo z resztą ciasta.

W trakcie pieczenia ostatniej warstwy ciasta możemy przygotować krem: do garnka wrzuć mąkę kukurydzianą, cukier i wanilię. Dodaj żółtka i mleko i podgrzej ciągle mieszając na średnim ogniu. Gotuj tak długo aż masa zgęstnieje do postaci budyniu. Mieszaj by nie porobiły się grudki. Odstaw do ostygnięcia.

Warstwy ciasta francuskiego wyłóż do blaszki, polej kremem budyniowym (jeśli masz ich 6 to użyj 1/5 kremu), przykryj następną warstwą itd.

Na ostatnią warstwę ciasta przygotujemy polewę: białka i cukier umieść w misce nad gotującą się wodą (kąpiel wodna) cały czas miksując masę elektrycznym mikserem. Miksuj tak długo aż masa zacznie gęstnieć-i stanie się błyszcząca- około 5 minut. Tak przygotowaną polewą pokryj ostatnią warstwę ciasta.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie gotowa umieść w rękawie do wyciskania i narysuj faliste linie w poprzek ciasta. Za pomocą końcówki noża pociągnij prostopadłe linie przez czekoladę ( to spowoduje, że powstaną takie właśnie wzorki jak na zdjęciu).

Smacznego!






Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić skrobią ziemniaczaną, efekt powinien być podobny także z użyciem mąki ziemniaczanej.

      Usuń
    2. a czy można użyć pszennej zwykłej?

      Usuń
    3. Nie, z mąką pszenną nie wyjdzie krem budyniowy niestety. Pozdrawiam:)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com