Prosty chleb tostowy
Najlepszy chleb tostowy jaki kiedykolwiek jadłam ( i zrobiłam!). Zdecydowanie będę do niego wracać i zastanawiam się czy nie podwoić porcji, bo sama nasza córka zjadła na śniadanie całkiem sporo tostów z dżemem.
Jest mięciutki, pachnie masłem, równie dobrze smakuje z dżemem co z serem czy wędliną. Przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie potrzeba wielu składników, jedynie trochę czasu na jego wyrośnięcie i upieczenie.
Bajecznie pyszne rozpoczęcie dnia!
Składniki:(2 bochenki)
*
240 g wody
*
500 g mąki pszennej (najlepiej do
wyrobów drożdżowych)
*
30 g masła (plus do posmarowania
foremek)
*
1 łyżeczka soli
*
20 g cukru (najlepiej brązowy)
*
1 łyżeczka suchych drożdży (około
5 g)
Do
dzieła:
Metoda klasyczna:
Wodę, cukier, masło i drożdże lekko podgrzać- tylko do rozpuszczenia się masła (nie ma się gotować). Można także rozpuścić masło osobno i dodać lekko przestudzone do masy, w tym wypadku woda także powinna być letnia.
Wodę, cukier, masło i drożdże lekko podgrzać- tylko do rozpuszczenia się masła (nie ma się gotować). Można także rozpuścić masło osobno i dodać lekko przestudzone do masy, w tym wypadku woda także powinna być letnia.
Do miski (lub na stolnicę) wyłożyć mąkę, sól i podgrzane płynne składniki. Dokładnie ze sobą połączyć i
wyrabiać energicznie ciasto. Gotowa masa powinna być lekka i elastyczna, ciasto nie powinno
kleić się do rąk (jeśli tak się zdarzy dodać dodatkowe pół szklanki mąki).
Ciasto przełożyć do dużej miski obsypanej lekko mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć do dużej miski obsypanej lekko mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 6 części (lub 3 jeśli macie jedną długą blaszkę), z każdej części uformować kulę i ułożyć obok siebie na wysmarowanej masłem blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bochenki posmarować mlekiem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Thermomix:
Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, drożdże i masło, wymieszać: 1 min/37 stopni C/obroty 3.
Do naczynia wlać wodę, dodać cukier, drożdże i masło, wymieszać: 1 min/37 stopni C/obroty 3.
Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto: 3 min/
Interwał. Ciasto przełożyć do dużej miski obsypanej lekko mąką, przykryć
wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości...dalej jak powyżej (3 akapit).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?