Sok marchewkowy a'la KUBUŚ

Domowej roboty sok marchewkowy a'la KUBUŚ. Ucieszył moja córkę bardziej niż się spodziewałam.


Polecam przygotować szczególnie jeśli macie w domu lubiące marchewkę dzieciaki. Taki domowej roboty sok nacieszy brzuszek niejednej pociechy! A Wy macie pewność z czego dokładnie jest zrobiony. Polecam kupić organiczne owoce lub poczekać do tych z własnego ogródka :)


Sok celowo zrobiłam dość gęsty, a to z dwóch powodów: młodszej kilkumiesięcznej córce podaję go łyżeczką, a starszej dodaje trochę ciepłej wody (by takim z lodówki nie przeziębić gardła).


Jeśli jednak chcecie żeby miał mniej zwartą konzystencję proponuję zmniejszyć ilość marchewki o połowę i zwiększyć ilość wody o około pół litra (dodać ją jednak trzeba przed samym pasteryzowaniem). W lecie można zamienić banany na truskawki, maliny czy jagody. Opcji całe mnóstwo!


Z podanej porcji wyszło ponad litr soku, więc można przelać do ładnej butelki i podzielić się nim z przyjaciółką.


Ja użyłam do zrobienia soku Thermomixa, ale można oczywiście zrobić w klasyczny sposób, gotując owoce w garnku. Wcześniej jednak trzeba je zetrzeć na tarce, a po gotowaniu zmiksować i przetrzeć przez sitko. Pamiętajcie jednak, że do samego gotowania dodajemy małą ilość wody i uzupełniamy ją dopiero gdy owoce są przetarte.


No to biegnijcie po marchewki i do dzieła!

sok marchewkowy a'la kubus, ptysiu mietowy

sok marchewkowy a'la kubus, ptysiu mietowy


Składniki:

*      480 g marchewki
*      300 g jabłek (pokrojonych w ćwiartki)
*      1 duży banan
*      90 g cukru/ksylitolu/sewii - można także go zupełnie pominąć
*      1 cytryna
*      woda

Do dzieła:

Thermomix: Marchewkę pokroić na kawałki i rozdrobnić- czas 8 sekund/obroty 5.

Wlać 750 ml gorącej wody i gotować- czas 7 minut/Varoma/obroty 1.

Dodać pozostałe składniki i, nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować- czas 1 minuta/obroty 10.

Teraz należy pasteryzować sok: czas 5 minut/temperatura 100 stopni C/obroty 2.

Nałożyć miarkę, przytrzymać i zmiksować: czas 30 sekund/ obroty 9.

Jeszcze gorący sok należy przelać do butelek i po wystudzeniu przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com