Zapiekanka warzywna z makaronem

Każdy zapewne ma takie dni, w których jest częściej lub rzadziej „zmuszany“ do wszelkiego rodzaju kompromisów. Jeśli chodzi o naszą kuchnie to z roku na rok (o IRONIO!) więcej jest tego „częściej" niż „rzadziej“.


Sama się czasem już gubię co lubi, szczególnie nasza prawie pięcioletnia córka, bo u niej z kulinarnymi gustami jak z ulubionymi kolorami- nie nadążysz!


W dobrej wierze dziś zapytałam (kto pyta nie błądzi! Czyżby?) co dodać do makaronowej zapiekanki i posypała się cała dość imponująca lista: 'Koniecznie mięso'- krzyczał mąż 'I może cukinię!?'-pytał nieśmiało. 'Tak cukinię, ale trochę obierz mamusiu'- prosiła córka 'I nie dodawaj nic zielonego...blee'- dodała po chwili.


Hmmm kompromis rzecz święta- trzeba uszanować wszystkich gusta i smaki, ale pewne rzeczy trzeba delikatnie ukryć przed czułym okiem dziecka, by zjadło zdrowo, domowo i ze smakiem. Satysfakcja mamy i córki gwarantowana ;)


Dzisiejsza zapiekanka łączy w sobie wszystko to, co często dzieci na talerzach odrzucają..pieczarki, cukinia, fasolka szparagowa i świeża natka pietruszki. Połączenie banalne, ale smaczne i sycące!

zapiekanka warzywna z makaronem, ptysiu mietowy



zapiekanka warzywna z makaronem, ptysiu mietowy

Składniki:

*      makaron (ugotowany al dente)
*      2 piersi kurczaka
*      5 średnich pieczarek
*      1 ½ cukinii
*      fasolka szparagowa (kilka)
*      ser mozzarella (starty)
*      sól morska i świeżo zmielony pieprz
*      szczypty gałki muszkatołowej, kuminu i czerwonej ostrej papryki
*      oliwa
*      świeża natka pietruszki

Do dzieła:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (al dente). Odsączyć i wyłożyć na naczynie żaroodporne.

Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć lekko na patelni (tak by odparowały wodę).

Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki i lekko zarumienić na patelni, doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kuminem.

Pierś zdjąć z patelni i lekko podsmażyć pokrojoną na mniejsze części fasolkę. Następnie wrzucić do niej pokrojoną na półksiężyce cukinię. Doprawić solą i czerwoną papryką. Zdjąć z ognia.

Na makaron wykładamy pieczarki, pierś kurczaka  oraz fasolkę z cukinią. Można wykładać warstwowo lub wszystko wymieszać.

Na sam koniec wykładamy starty na grubych oczkach ser i pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com