Zapiekanka warzywna z makaronem
Każdy zapewne ma takie dni, w których jest częściej lub rzadziej „zmuszany“ do wszelkiego rodzaju kompromisów. Jeśli chodzi o naszą kuchnie to z roku na rok (o IRONIO!) więcej jest tego „częściej" niż „rzadziej“.
Sama się czasem już gubię co lubi, szczególnie nasza prawie pięcioletnia córka, bo u niej z kulinarnymi gustami jak z ulubionymi kolorami- nie nadążysz!
W dobrej wierze dziś zapytałam (kto pyta nie błądzi! Czyżby?) co dodać do makaronowej zapiekanki i posypała się cała dość imponująca lista: 'Koniecznie mięso'- krzyczał mąż 'I może cukinię!?'-pytał nieśmiało. 'Tak cukinię, ale trochę obierz mamusiu'- prosiła córka 'I nie dodawaj nic zielonego...blee'- dodała po chwili.
Hmmm kompromis rzecz święta- trzeba uszanować wszystkich gusta i smaki, ale pewne rzeczy trzeba delikatnie ukryć przed czułym okiem dziecka, by zjadło zdrowo, domowo i ze smakiem. Satysfakcja mamy i córki gwarantowana ;)
Dzisiejsza zapiekanka łączy w sobie wszystko to, co często dzieci na talerzach odrzucają..pieczarki, cukinia, fasolka szparagowa i świeża natka pietruszki. Połączenie banalne, ale smaczne i sycące!
Składniki:
*
makaron (ugotowany al dente)
*
2 piersi kurczaka
*
5 średnich pieczarek
*
1 ½ cukinii
*
fasolka szparagowa (kilka)
*
ser mozzarella (starty)
*
sól morska i świeżo zmielony
pieprz
*
szczypty gałki muszkatołowej,
kuminu i czerwonej ostrej papryki
*
oliwa
*
świeża natka pietruszki
Do
dzieła:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (al
dente). Odsączyć i wyłożyć na naczynie żaroodporne.
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć
lekko na patelni (tak by odparowały wodę).
Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki i
lekko zarumienić na patelni, doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i
kuminem.
Pierś zdjąć z patelni i lekko podsmażyć
pokrojoną na mniejsze części fasolkę. Następnie wrzucić do niej pokrojoną na
półksiężyce cukinię. Doprawić solą i czerwoną papryką. Zdjąć z ognia.
Na makaron wykładamy pieczarki, pierś
kurczaka oraz fasolkę z cukinią.
Można wykładać warstwowo lub wszystko wymieszać.
Na sam koniec wykładamy starty na grubych
oczkach ser i pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?