Zdrowe, pyszne ZAPIEKANKI

Całkiem niedawno na blogu smaczne chrupiące bagietki, a dziś z tych właśnie bagietek zrobiliśmy pyszne zapiekanki. W smaku byłyby jeszcze lepsze gdyby nie fakt, ze jakoś pomyliły mi się lodówki- robiąc zakupy byłam pewna, że mamy por, ale jednak okazało się, że był on raczej w lodówce mojej teściowej;)e ona mieszka tak daleko:(


W każdym razie zeszklona cebulka też jest smaczna i na pewno lubi towarzystwo pieczarek.


Same bagietki robiłam trochę w inny niż tradycyjny sposób, bo przed włożeniem do piekarnika podpiekałam je na złocisto na patelni (koniecznie na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem). Do tego nasze polskie genialne kabanosy (dzięki Ela za taką ich porcję), a wszystko to posypane kiełkami i natką pietruszki. 


Co tu dużo gadać- WYBORNE i już!

zapiekanki, ptysiu mietowy


zapiekanki, ptysiu mietowy

zapiekanki, ptysiu mietowy

Składniki:

*      2 bagietki (przepis TUTAJ)
*      5-6 średnich pieczarek
*      1 mała cebula
*      5-6 cienkich kabanosów (ja użyłam Kabanosy Włoskie Gold, Sokołów)
*      2 ząbki czosnku
*      kiełki rzodkiewki
*      świeża natka pietruszki
*      tarty ser mozzarella

Do dzieła:

Bagietki kroimy na mniejsze kawałki, tak by wygodnie trzymać je w dłoni (szczególnie jeśli jedzą je z nami dzieci).

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Czosnek podpiec i zdjąć z ognia. Na tak aromatyczną oliwę wrzucić bagietki i podpiec je z obu stron.

Następnie pokroić pieczarki w plasterki i podsmażyć na oliwie, po 4 minutach dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć tak długo aż cebulka się zarumieni, zdjąć z patelni.

Na podpieczone bagietki wykładamy w kolejności: pieczarki z cebulką, pokrojone dość drobno kabanosy, starty ser. Zapiekamy w 180 stopniach tak długo aż ser się rozpuści i lekko podpiecze.

Gotowe zapiekanki tuż przed podaniem posypujemy kiełkami i natką pietruszki. Pycha!


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com