Zdrowe, pyszne ZAPIEKANKI
Całkiem niedawno na blogu smaczne chrupiące bagietki, a dziś z tych właśnie bagietek zrobiliśmy pyszne zapiekanki. W smaku byłyby jeszcze lepsze gdyby nie fakt, ze jakoś pomyliły mi się lodówki- robiąc zakupy byłam pewna, że mamy por, ale jednak okazało się, że był on raczej w lodówce mojej teściowej;)e ona mieszka tak daleko:(
W każdym razie zeszklona cebulka też jest smaczna i na pewno lubi towarzystwo pieczarek.
Same bagietki robiłam trochę w inny niż tradycyjny sposób, bo przed włożeniem do piekarnika podpiekałam je na złocisto na patelni (koniecznie na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem). Do tego nasze polskie genialne kabanosy (dzięki Ela za taką ich porcję), a wszystko to posypane kiełkami i natką pietruszki.
Co tu dużo gadać- WYBORNE i już!
Składniki:
*
2 bagietki (przepis TUTAJ)
*
5-6 średnich pieczarek
*
1 mała cebula
*
5-6 cienkich kabanosów (ja użyłam
Kabanosy Włoskie Gold, Sokołów)
*
2 ząbki czosnku
*
kiełki rzodkiewki
*
świeża natka pietruszki
*
tarty ser mozzarella
Do
dzieła:
Bagietki kroimy na mniejsze kawałki, tak by
wygodnie trzymać je w dłoni (szczególnie jeśli jedzą je z nami dzieci).
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na
rozgrzany tłuszcz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Czosnek podpiec i
zdjąć z ognia. Na tak aromatyczną oliwę wrzucić bagietki i podpiec je
z obu stron.
Następnie pokroić pieczarki w plasterki i
podsmażyć na oliwie, po 4 minutach dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć tak
długo aż cebulka się zarumieni, zdjąć z patelni.
Na podpieczone bagietki wykładamy w
kolejności: pieczarki z cebulką, pokrojone dość drobno kabanosy, starty
ser. Zapiekamy w 180 stopniach tak długo aż ser się rozpuści i lekko podpiecze.
Gotowe zapiekanki tuż przed podaniem posypujemy
kiełkami i natką pietruszki. Pycha!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?