Ziemniaki zapiekane w piekarniku

Proste, aromatyczne, rozpływające się w ustach zapiekane ziemniaki. Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci, ale takie zapiekane z oliwą lub masłem, solą morską i posypane świeżym koperkiem....ach wręcz kocham!


Same w sobie są przepyszne, a jeśli mamy jeszcze do tego jakąś dobrą sałatkę albo dobrze przyrządzony kawałek mięsa (?) konkretny obiad gotowy!


Możecie oczywiście bawić się dodatkami: zamiast koperku dodać świeży tymianek i skropić je lekko cytryną. Do dzieła....


ziemniaki, ptysiu mietowy

Składniki:

*      ziemniaki ( najlepiej młode i małe)
*      2-3 łyżki oliwy lub masła
*      sól morska
*      świeży koperek


Do dzieła:

Ziemniaki dokładnie umyć, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i posypać solą morską ,dobrze wymieszać.

Piec w 200 stopniach C, przez około 30 minut (wszystko zależy od wielkości ziemniaków). Posypać świeżym koperkiem tuż przed podaniem.


Smacznego!

Komentarze

  1. Czy mają być pieczone pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia, ja piekłam na środkowej półce bez termoobiegu. Pozdrawiam i smacznego ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com