Zupa krem z brokuła
Zupa-krem z brokuła. Nazwałam ją zupą w trzech odsłonach (choć mogło być ich znacznie więcej), bo podałam z różnymi dodatkami: jeden talerz był z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jogurtem, drugi z kiełkami rukoli i karmelizowaną na sosie sojowym pietruszką, a trzeci ze smażonymi na oliwie różyczkami brokuła i płatkami chilli.
Sami zdecydujcie, która odsłona najbardziej Wam pasuje. A możecie wolicie zajadać taką zupę z makaronem lub kromką żytniego chleba? Opcji jest naprawdę nieskończenie wiele. Smacznego!
Składniki:
*
300 g brokuła (jeden średni
brokuł)- kilka różyczek zostawiamy do dekoracji
*
180 g ziemniaków (około 5 średnich
ziemniaków)
*
30 g jasnej części pora (jeden
por-jasna część)
*
30-40 g korzenia z pietruszki
(pół korzenia pietruszki)
*
sól, świeżo zmielony pieprz
*
woda 1-1,5 litra
Do
dzieła:
Wszystkie warzywa pokroić/lub zmiksować na
mniejsze kawałki (nie ważny jest tu walor estetyczny, bo i tak będą
zmiksowane).
Posiekane/zmiksowane warzywa solimy, pieprzymy
i zalewamy wodą- na początek 1 litr.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po
tym czasie wszystko blendujemy/miksujemy i gotujemy następne 10-15 minut na
średnim ogniu.
Na tym etapie można dolać więcej wody jeśli
zupa jest za gęsta lub gotować bez pokrywki jeśli zupa jest za rzadka. Wszystko
kwestia gustu.
W tym czasie można przygotować dodatki:
podprażyć pestki dyni, słonecznika czy płatki migdałów- cokolwiek macie lub
lubicie. Podsmażyć na oliwie pokrojone w plasterki różyczki brokuła. Posiekać
pietruszkę itd.
Bardzo smaczna zupa. Szczegòlnie wyrazistego smaku dodaja prażone pestki dyni.
OdpowiedzUsuń