Zupa krem z brokuła

Zupa-krem z brokuła. Nazwałam ją zupą w trzech odsłonach (choć mogło być ich znacznie więcej), bo podałam z różnymi dodatkami: jeden talerz był z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jogurtem, drugi z kiełkami rukoli i karmelizowaną na sosie sojowym pietruszką, a trzeci ze smażonymi na oliwie różyczkami brokuła i płatkami chilli.


Sami zdecydujcie, która odsłona najbardziej Wam pasuje. A możecie wolicie zajadać taką zupę z makaronem lub kromką żytniego chleba? Opcji jest naprawdę nieskończenie wiele. Smacznego!


zupa krem z brokuła, ptysiu mietowy




zupa krem, brokuły, ptysiu mietowy


Składniki:

*      300 g brokuła (jeden średni brokuł)- kilka różyczek zostawiamy do dekoracji
*      180 g ziemniaków (około 5 średnich ziemniaków)
*      30 g jasnej części pora (jeden por-jasna część)
*      30-40 g korzenia z pietruszki (pół korzenia pietruszki)
*      sól, świeżo zmielony pieprz
*      woda 1-1,5 litra

Do dzieła:

Wszystkie warzywa pokroić/lub zmiksować na mniejsze kawałki (nie ważny jest tu walor estetyczny, bo i tak będą zmiksowane).

Posiekane/zmiksowane warzywa solimy, pieprzymy i zalewamy wodą- na początek 1 litr.

Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy/miksujemy i gotujemy następne 10-15 minut na średnim ogniu.

Na tym etapie można dolać więcej wody jeśli zupa jest za gęsta lub gotować bez pokrywki jeśli zupa jest za rzadka. Wszystko kwestia gustu.


W tym czasie można przygotować dodatki: podprażyć pestki dyni, słonecznika czy płatki migdałów- cokolwiek macie lub lubicie. Podsmażyć na oliwie pokrojone w plasterki różyczki brokuła. Posiekać pietruszkę itd.

Komentarze

  1. Bardzo smaczna zupa. Szczegòlnie wyrazistego smaku dodaja prażone pestki dyni.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com