Błyskawiczne ciasteczka a'la Bajaderka

Pamiętacie cake pops z ciasta a’la bajaderka? Zerknijcie na te cudowne małe ciasteczka, które w zasadzie robi się bardzo podobnie. Z ta jedną mała różnicą, że ich nie trzeba lepić, wkładać do lodówki, potem znowu chłodzić, zanurzać w czekoladzie, dekorować itd. Wiele czasu zaoszczędzonego, a smak obłędny!


Wystarczy wyłożyć jasną warstwę ciasteczek, na nią bajaderkowe wnętrze, przykryć znowu jasnymi ciasteczkami  i nasze ciacha gotowe...co prawda jeszcze nie do jedzenia, ale w sensie ich przygotowania, to by było na tyle.


Wystarczy schłodzić kilkanaście minut w lodówce, potem pokroić na kawałki dowolnej wielkości i kształtu...i zajadać. Z kubkiem ulubionej kawy, z nogami wyciągniętymi na słońcu smakują najlepiej. Sprawdzone i polecone:)


Zatem do dzieła przyjaciele!

ciasteczka, ptysiu mietowy



ciasteczka, ptysiu mietowy

ciasteczka, ptysiu mietowy


Składniki:

·      Na ciemną warstwę ciasta:

*      450 g pokruszonych ciasteczek lub babkowego ciasta
*      125 g serka mascarpone
*      50 g tabliczki ciemnej czekolady (u nas 74%)
*      3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub miękkiego niesolonego masła
*      1 łyżka kakao

*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

·      Na jasne warstwy ciasta:

*      250 g ciasteczek
*      3 łyżki oleju kokosowego lub miękkiego masła

Opcjonalnie do masy: drobno posiekane orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki, w wersji tylko dla dorosłych alkohol (rum, likier itd).

Do dzieła:

Ciasteczka zmiksować na piasek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, olej kokosowy rozpuścić np. w mikrofalówce.

Do ciasteczek dodać wszystkie składniki z listy (oprócz tych dodatkowych) i wszystko dobrze wymieszać.

Powtórzyć czynność ze składnikami na jasną część ciasta- ciasteczka zmiksować na piasek i dodać olej kokosowy lub masło żeby uzyskać konzystencję mokrego piasku.

Na blaszkę lub inne naczynie (mieszczące się w naszej lodówce) wyłożyć połowę jasnej części ciasta, lekko przycisnąć dłonią. Następnie wykładamy ciemną część ciasta, lekko przyciskamy i resztę ciasta jasnego- także lekko ugniatamy/wyrównujemy dłonią.

Włożyć do schłodzenia do lodówki (na przynajmniej kilkanaście minut, można także zostawić na całą noc). Wyjąć około 10-15 minut przed jedzeniem, by trochę zmiękło.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com