Błyskawiczne ciasteczka a'la Bajaderka
Pamiętacie cake pops z ciasta a’la bajaderka? Zerknijcie na te cudowne małe ciasteczka, które w zasadzie robi się bardzo podobnie. Z ta jedną mała różnicą, że ich nie trzeba lepić, wkładać do lodówki, potem znowu chłodzić, zanurzać w czekoladzie, dekorować itd. Wiele czasu zaoszczędzonego, a smak obłędny!
Wystarczy wyłożyć jasną warstwę ciasteczek, na nią bajaderkowe wnętrze, przykryć znowu jasnymi ciasteczkami i nasze ciacha gotowe...co prawda jeszcze nie do jedzenia, ale w sensie ich przygotowania, to by było na tyle.
Wystarczy schłodzić kilkanaście minut w lodówce, potem pokroić na kawałki dowolnej wielkości i kształtu...i zajadać. Z kubkiem ulubionej kawy, z nogami wyciągniętymi na słońcu smakują najlepiej. Sprawdzone i polecone:)
Zatem do dzieła przyjaciele!
Składniki:
·
Na ciemną warstwę ciasta:
*
450 g pokruszonych ciasteczek lub
babkowego ciasta
*
125 g serka mascarpone
*
50 g tabliczki ciemnej czekolady
(u nas 74%)
*
3 łyżki rozpuszczonego oleju
kokosowego lub miękkiego niesolonego masła
*
1 łyżka kakao
*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
·
Na jasne warstwy ciasta:
*
250 g ciasteczek
*
3 łyżki oleju kokosowego lub
miękkiego masła
Opcjonalnie do masy: drobno posiekane orzechy,
migdały, rodzynki, suszone śliwki, w wersji tylko dla dorosłych alkohol (rum,
likier itd).
Do
dzieła:
Ciasteczka zmiksować na piasek. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, olej kokosowy rozpuścić np. w mikrofalówce.
Do ciasteczek dodać wszystkie składniki z
listy (oprócz tych dodatkowych) i wszystko dobrze wymieszać.
Powtórzyć czynność ze składnikami na jasną
część ciasta- ciasteczka zmiksować na piasek i dodać olej kokosowy lub masło
żeby uzyskać konzystencję mokrego piasku.
Na blaszkę lub inne naczynie (mieszczące się w
naszej lodówce) wyłożyć połowę jasnej części ciasta, lekko przycisnąć dłonią.
Następnie wykładamy ciemną część ciasta, lekko przyciskamy i resztę ciasta
jasnego- także lekko ugniatamy/wyrównujemy dłonią.
Włożyć do schłodzenia do lodówki (na
przynajmniej kilkanaście minut, można także zostawić na całą noc). Wyjąć około
10-15 minut przed jedzeniem, by trochę zmiękło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?