Chu Chee Chicken Curry czyli japońskie czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Od jakiegoś już czasu zerkamy coraz częściej w stronę kuchni japońskiej. Uwielbiamy jej smak, potrawy zawsze tu pięknie wygladają (czasem to małe dzieła sztuki). Bardzo nam pasuje, że jest świeża, a do tego bardzo zdrowa (podobno trudno znaleźć grubego Japończyka w Tokio:)).


Japończycy cały proces przygotowywania potraw wynieśli na inny poziom. Wszystko tu starannie jest zaplanowane już od hodowli (wystarczy wspomnieć o krowach Kobe, masowanych i pojonych piwem dla uzyskania idealnego mięsa ) aż po dekorację (choćby sushi). To nie tylko proces ale to cała filozofia.


Na szczęście kuchnia japońska wcale nie musi być skomplikowana ani żmudna w przygotowaniu.


Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na curry w wersji chu chee z dodatkiem kurczaka i chrupiących warzyw. Tu głównym składnikiem będzie tajska czerwona pasta curry, zdobycie ktorej już nie powinno być wielkim wyzwaniem (coraz czesciej spotyka sie ja w zwykłych marketach). Od tego ile jej użyjecie zależy jak bardzo będzie pikantna. Ja polecam Wam dodawać po trochu i próbować, bo można łatwo przesadzić z mocą.


Fajne w tej potrawie jest to, że można przygotować składniki wcześniej. Pokroić sobie warzywa i przygotować curry z kurczakiem, a w 10 minut przed jedzeniem dokończyć gotowanie. Najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z woka;)

  

Ptysiu Miętowy, czerwone curry z kurczakiem


ptysiu miętowy

ptysiu mietowy


Składniki:( 4 porcje)
   
*      3 piersi kurczaka
*      1 czerwona papryka
*      1 czerwona cebula
*      1 kabaczek
*      100g groszku cukrowego
*      biały pieprz 0,5 łyżeczki
*      olej do smażenia (my wykożystaliśmy olej kokosowy ale może być inny olej roślinny)

Curry Chu Chee:

*      3-5 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
*      puszka mleka kokosowego 400g
*      3 łyżki ciemnego sosu sojowego
*      1 limonka
*      2 łyżki cukru palmowego (można również wykorzystać cukier brązowy bądź biały)


Do dzieła:

Myjemy piersi kurczaka, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę około 2 na 2cm. Oprószamy białym pieprzem. Kroimy paprykę i kabaczek w kostkę  około 3 na 3 cm i przekrajamy groszek na pół oraz kroimy cebulę w dużą kostkę.

Rozgrzewamy olej na patelni (ogień pod patelnią powinien być w skali 1-10 na 6), wrzucamy kurczaka i smażymy aż sie lekko zarumieni. Zdejmujemy kurczaka z patelni, patelnię myjemy lub dokładnie wycieramy recznikiem papierowym.

Na suchą rozgrzaną patelnię (ogień również na 6) kładziemy od 3 do 5 łyżek czerwonej pasty curry (w zależności jak bardzo pikantne potrawy lubimy) i mieszamy, dolewamy po trochu mleko kokosowe, ciągle mieszając. Jak sos uzyska jednolity kolor wsypujemy cukier i sos sojowy ciągle mieszając. 

Następnie wyciskamy sok z limonki, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy kurczaka i gotujemy około 5 min mieszając od czasu do czasu.

Rozgrzewamy patelnię typu wok (może być zwykła duża patelnia), dodajemy trochę oleju i wrzucamy warzywa (wszystkie oprócz cebuli) ciągle mieszamy, po około 5 minutach dorzucamy cebulę, ciągle mieszają. Po 2 min wlewamy sos curry wraz z kurczakiem. Po ok. 3 minutach danie jest gotowe, podajemy z ryżem.

PS.
Dodatkowo zrobiliśmy napój z grejfruta i limonki, przepis TUTAJ.

Smacznego
Kuba

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com