Chu Chee Chicken Curry czyli japońskie czerwone curry z kurczakiem i warzywami
Od jakiegoś już czasu zerkamy coraz częściej w stronę kuchni japońskiej. Uwielbiamy jej smak, potrawy zawsze tu pięknie wygladają (czasem to małe dzieła sztuki). Bardzo nam pasuje, że jest świeża, a do tego bardzo zdrowa (podobno trudno znaleźć grubego Japończyka w Tokio:)).
Japończycy cały proces przygotowywania potraw wynieśli na inny poziom. Wszystko tu starannie jest zaplanowane już od hodowli (wystarczy wspomnieć o krowach Kobe, masowanych i pojonych piwem dla uzyskania idealnego mięsa ) aż po dekorację (choćby sushi). To nie tylko proces ale to cała filozofia.
Na szczęście kuchnia japońska wcale nie musi być skomplikowana ani żmudna w przygotowaniu.
Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na curry w wersji chu chee z dodatkiem kurczaka i chrupiących warzyw. Tu głównym składnikiem będzie tajska czerwona pasta curry, zdobycie ktorej już nie powinno być wielkim wyzwaniem (coraz czesciej spotyka sie ja w zwykłych marketach). Od tego ile jej użyjecie zależy jak bardzo będzie pikantna. Ja polecam Wam dodawać po trochu i próbować, bo można łatwo przesadzić z mocą.
Fajne w tej potrawie jest to, że można przygotować składniki wcześniej. Pokroić sobie warzywa i przygotować curry z kurczakiem, a w 10 minut przed jedzeniem dokończyć gotowanie. Najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z woka;)
Składniki:( 4 porcje)
*
3 piersi
kurczaka
*
1 czerwona
papryka
*
1 czerwona
cebula
*
1 kabaczek
*
100g
groszku cukrowego
*
biały
pieprz 0,5 łyżeczki
*
olej do
smażenia (my wykożystaliśmy olej kokosowy ale może być inny olej roślinny)
Curry Chu Chee:
*
3-5 łyżki
czerwonej tajskiej pasty curry
*
puszka
mleka kokosowego 400g
*
3 łyżki
ciemnego sosu sojowego
*
1 limonka
*
2 łyżki
cukru palmowego (można również wykorzystać cukier brązowy bądź biały)
Do dzieła:
Myjemy piersi
kurczaka, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę około 2 na 2cm.
Oprószamy białym pieprzem. Kroimy paprykę i kabaczek w kostkę około 3 na
3 cm i przekrajamy groszek na pół
oraz kroimy cebulę w dużą kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni (ogień pod
patelnią powinien być w skali 1-10 na 6), wrzucamy kurczaka i smażymy aż sie lekko zarumieni. Zdejmujemy kurczaka
z patelni, patelnię myjemy lub dokładnie wycieramy recznikiem papierowym.
Na suchą rozgrzaną patelnię (ogień również na 6) kładziemy od 3 do 5
łyżek czerwonej pasty curry (w
zależności jak bardzo pikantne potrawy lubimy) i mieszamy, dolewamy po trochu mleko kokosowe, ciągle mieszając. Jak
sos uzyska jednolity kolor wsypujemy cukier
i sos sojowy ciągle mieszając.
Następnie wyciskamy sok z limonki, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy kurczaka i gotujemy około 5 min mieszając od czasu do czasu.
Następnie wyciskamy sok z limonki, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy kurczaka i gotujemy około 5 min mieszając od czasu do czasu.
Rozgrzewamy patelnię typu wok (może być zwykła
duża patelnia), dodajemy trochę oleju i wrzucamy warzywa (wszystkie oprócz cebuli) ciągle mieszamy, po około 5
minutach dorzucamy cebulę, ciągle mieszają. Po 2 min wlewamy sos curry wraz
z kurczakiem. Po ok. 3 minutach danie jest gotowe, podajemy z ryżem.
PS.
Dodatkowo zrobiliśmy napój z grejfruta i limonki, przepis TUTAJ.
Smacznego
Kuba
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?