Czekoladowe ciasteczka

Nie wiem jak nazwać te słodkości, więc umówmy się, że ciasteczka w czekoladzie będą odpowiednie. Czekolada to nic innego jak połączenie oleju kokosowego, gorzkiego kakao i syropu klonowego (zestaw z batoników BOUNTY).


Bardzo mi odpowiada nie tylko jej smak, ale i konsystencja, choć nie ukrywam, że rozpuszcza się szybciej niż zwykła czekolada, więc po kilku sekundach „palce lizać“ mają tu dosłowne zastosowanie ;)


Jeśli macie pozostałości jakiegoś ciasta lub ciasteczek po weekendzie, przygotowanie tych cudeniek zajmie Wam tylko chwilkę. Jedyne czego potrzebujecie to papilotki do muffinek- od ich wielkości będzie zależała wielkość i ilość  Waszych ciasteczek.


Są naprawdę smaczne, dodatek aromatu rumowego do ciasteczkowej bazy dodaje tego „czegoś. U nas rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki.


Zachęcam do  wypróbowania;)


czekoladowe ciasteczka, ptysiu mietowy


czekoladowe ciasteczka, ptysiu mietowy
czekoladowe ciasteczka, ptysiu mietowy


Składniki:

BAZA CIASTECZKOWA:

*      250 g czekoladowych ciasteczek lub czekoladowego ciasta ( u mnie kawałek biszkoptu z TEGO przepisu)
*      50 g suchych wafli (typu andruty)- opcjonalnie
*      100 g ciemnej czekolady (przynajmniej 70%, rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
*      3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła
*      1 łyżka olejku rumowego (lub jeśli w wersji tylko dla dorosłych rumu)

CZEKOLADA:

*      1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
*      3/4 szklanki kakao
*      ¼ szklanki syropu klonowego

Do dzieła:

Składniki na czekoladę wymieszać, masa powinna zgęstnieć. Do foremek lub papilotek do muffinek wylać czekoladę – tylko do 1/3 wielkości foremki. Schłodzić w lodówce przez kilka minut, masa powinna stwardnieć.

Ciastka czekoladowe/lub ciasto zmiksować na piasek, dodać połamane na małe częsci wafelki (lub zmiksować je razem z ciastkami).

Do ciastek dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do papilotek (zostawiając 1/3 wilkości na czekoladę), wyrównać łyżeczką lub dłonią, Schłodzić przez kilka minut.

Na schłodzone ciasteczka wylać resztę masy czekoladowej i ponownie wstawić do lodówki.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com