Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to jedna z tych potraw, do której lubimy wracać. Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, gdzie mięso zawijane jest w liście kapusty. Kłopot jednak w tym, że jestem ich jedyną fanką, a po obiedzie zostaje sterta nietkniętej kapusty (dla mnie najlepszego składnika dania).


W rodzinie, jak w życiu trzeba iść na małe kompromisy, więc takie gołąbki, gdzie drobno poszatkowana kapusta i ryż ukrywają się w mięsie, na szczęście cieszą wszystkich. Zjadane są w całości, co do najmniejszego kawałeczka.


My tradycyjnie zajadamy z ugotowanymi ziemniakami i korniszonami.


Zatem jeśli i w waszych rodzinach macie jakieś wybredne dusze, proponuję taki mały kamuflaż;)



gołąbki bez zawijania, ptysiu mietowy



gołąbki bez zawijania, ptysiu mietowy

gołąbki bez zawijania, ptysiu mietowy


Składniki:

*      500 g mielonego mięsa wieprzowego
*      120 g świeżej kapusty (drobno poszatkowanej)
*      200 g ryżu (ugotowanego na sypko)
*      2 puszki pomidorów
*      koperek
*      1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka pieprzu + 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
*      2 marchewki (pokrojone w kostkę kub pół plasterki)

Do dzieła:

Mięso przyprawić i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki przygotować zgodnie ze wskazówkami powyżej i wymieszać z mięsem.

Młodej kapusty nie trzeba sparzać ani gotować, starą po poszatkowaniu należy pogotować około 5 minut i dopiero po przestudzeniu dodać do mięsa.

Masę odstawić na kilka/kilkanaście minut. Po tym czasie formować kotleciki dowolnej wielkości. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia.

Przełożyć do garnka, zalać zmiksowanymi wcześniej na gęsty sos pomidorami. Dodać marchewkę, przyprawić i gotować około 40min na średnim ogniu.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

Komentarze

  1. Robię dziś na obiad :) już czuje, że wyjdą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com