Kakaowy tort urodzinowy
Co roku robię tort na urodziny naszej córki, w tym roku był już piąty, a ile jeszcze takich tortów przede mną :)?
Z każdym rokiem poprzeczka stawiana jest coraz wyżej i coraj bardziej boję się pytać córkę jak ten tort ma wyglądać. Pomysł goni pomysł i na końcu już nikt nie wie czy tort ma być waniliowy czy czekoladowy, z truskawkami czy jagodami;)
Nasza pełna wyobraźni dziewczynka, chciała połączyć wszystkie smaki w jednym: “żeby był trochę czekoladowy w środku i trochę tęczowy mamusiu…i cały czarny z wierzchu jak dla Batman…I jeszcze żeby były truskawki”.
Nie mogło też zabraknąć kociego akcentu, ale jako przeciwniczka pełnych cukru i sztucznych barwników ozdób, postanowiłam kupić papierowe kociaki i JUŻ- przynajmniej ta część tortu była gotowa.
No właśnie z tym “już” to trochę przesadziłam, bo tort jest mimo wszystko dość pracochłonny (szczególnie jeśli w tym samym dniu robi się też cake popsy i dmucha kilkanaście balonów).
Proponuję Wam dobrze rozłożyć pracę, a najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.
Torcik warty zrobienia, kakaowy biszkopt (najlepszy przepis jaki znam, z TEGO bloga), przełożony moim ulubionym połączeniem śmietany, mascarpone i wanilii. Do tego świeże jagody, truskawki, maliny i pomarańcza. Wszystko fajnie pasowało, owoce i galaretka dodały letniego akcentu. Smakowało i dzieciom i dorosłym.
Poezja na talerzu, bardzo polecam!
Składniki:
BISZKOPT:
*
5 jajek
*
3/4 szklanki drobnego cukru
do wypieków
*
2/3 szklanki mąki pszennej
(tortowej)
*
1/3 szklanki kakao
MASA WANILIOWA:
*
500 mln śmietany
kremówki (36%)
*
260 g serka mascarpone
*
3 łyżki cukru pudru
*
łyżka ekstraktu z
wanilii
POZA TYM:
*
1 galaretka
pomarańczowa (na 500 mln
wody)
*
1 pomarańcza
(sam miąższ, bez białej skórki)
*
1 galaretka
jagodowa/jeżynowy (na 500 mln
wody)
*
1 szklanka jagód
*
2 galaretki truskawkowe lub malinowe (każda na 500 mln wody)
*
1 szklanka
pokrojonych truskawek lub malin (w zależności od smaku galaretek)
*
2 czekolady ciemne (przynajmniej 70%)
*
1 czekolada mleczna
*
2 łyżki masła
Do dzieła:
BISZKOPT:
Wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, następnie przesiać.
Białka oddzielić od żółtek,
ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po
łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Dodawać po kolei żółtka,
nadal ubijając. Do ubitej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie, powoli
wymieszać przy pomocy szpatułki (lub rózgi kuchennej), by składniki się
połączyły. Składniki wymieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo
puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Nie należy używać miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie
przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170º C przez około 35 -
40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z
piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę,
wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 4 blaty.
Ważne: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do
góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w
przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna
się po odwróceniu biszkoptu.
MASA WANILIOWA:
Śmietanę wymieszać z
mascarone i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Waniliową
masę podzielić na 3 części ( dwie
z nich będą potrzebne do wymieszania z galaretkami, a trzecia do odzielenia
biszkoptów i galaretki truskawkowej/malinowej).
Do jednej części masy waniliowej dodać jagodową galaretkę i zmiksować (w przeciwnym razie śmietana
wytrąci się z galaretki w postaci małych grudek). Dodać jagody, wymieszać i
wylać na pierwszą biszkoptową warstwę ciasta. Przykryć drugą warstwą
biszkoptu. Wyłożyć połową masy
waniliowej i schłodzić kilka minut.
Galaretki truskawkowe
rozpuścić w 700 mln wody. Pomieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami
i wylać na schłodzoną masę waniliową. Ciasto ponownie schłodzić.
Na schłodzoną galaretkę
wyłożyć drugą część masy waniliowej, przykryć trzecią warstwą biszkoptową i ponownie
schłodzić.
Przygotować ostatnią
warstwę kremu: galaretkę pomarańczową połączyć z kremem śmietanowym, zmiksować.
Dodać pomarańczę (dokładnie obraną, bez białej skórki, pokrojoną na mniejsze
kawałki), wymieszać i wyłożyć na warstwę biszkoptu. Przykryć czwartą (ostatnią)
warstwą biszkoptu, delikatnie przycisnąć. Schłodzić.
Czekolady
rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masła i oblać schłodzone wcześniej
ciasto, wraz z bokami. Czekolada nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie
pokrycie boków ciasta będzie bardzo trudne.
Przechowywać w
lodówce, wyjąć około 10 minut przed jedzeniem. Kroić nożem zanurzonym w gorącej
wodzie (ze względu na czekoladę, która pęka podczas krojenia).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?