Letnia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i papryką

Jest lato, chociaż w Irlandii tego nie widać. Żeby odpędzić wstrętne chmury zajadamy sobie chrupkie, letnie warzywka. 


Wiadomo, w pochmurne dni lodówka kusi jeszcze bardziej, na szczęście opcji łączenia sezonowych warzyw jest wiele. Dziś szybko połączyliśmy kilka „pozostałości“ z lodówki i wyszła całkiem sympatyczna opcja.


Polecam nie tylko jako dodatek do obiadu, ale przekąska między posiłkami lub lekki lunch czy kolacja. Mniam!

 


salatka, ptysiu mietowy

salatka, ptysiu mietowy

Składniki:

*      1 gałązka selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
*      ½ ogórka (pokrojony w pół plasterki)
*      ½ papryki (pokrojona w kostkę)
*      6 rzodkiewek (pokrojona w cienkie plasterki)
*      kilka listków sałaty (lub mixu sałat)
*      10 strączków groszku cukrowego (pokrojony w paski)
*      1 łyżka czarnego sezamu
*      1 łyżka oliwy
*      sok z ½ limonki
*      sól morska

Do dzieła:

Warzywa przygotować według propozycji powyżej. Wszystko połączyć. Tuż przed podaniem skropić sokiem z limonki, oliwą i opruszyć lekko solą morską.

Smacznego!


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com