Letnia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i papryką
Jest lato, chociaż w Irlandii tego nie widać. Żeby odpędzić wstrętne chmury zajadamy sobie chrupkie, letnie warzywka.
Wiadomo, w pochmurne dni lodówka kusi jeszcze bardziej, na szczęście opcji łączenia sezonowych warzyw jest wiele. Dziś szybko połączyliśmy kilka „pozostałości“ z lodówki i wyszła całkiem sympatyczna opcja.
Polecam nie tylko jako dodatek do obiadu, ale przekąska między posiłkami lub lekki lunch czy kolacja. Mniam!
Składniki:
*
1 gałązka selera naciowego
(pokrojony w cienkie plasterki)
*
½ ogórka (pokrojony w pół
plasterki)
*
½ papryki (pokrojona w kostkę)
*
6 rzodkiewek (pokrojona w cienkie
plasterki)
*
kilka listków sałaty (lub mixu
sałat)
*
10 strączków groszku cukrowego
(pokrojony w paski)
*
1 łyżka czarnego sezamu
*
1 łyżka oliwy
*
sok z ½ limonki
*
sól morska
Do
dzieła:
Warzywa przygotować według propozycji powyżej.
Wszystko połączyć. Tuż przed podaniem skropić sokiem z limonki, oliwą i
opruszyć lekko solą morską.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?