Najprostszy przepis na humus i tahini

Dziś zgodnie z życzeniem koleżanki z Insta, najprostszy w świecie przepis na humus ( czy też hummus, hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous :)), który możecie modyfikować wg własnych smaków i gustów. 


Z humusem jest tak, że albo się go uwielbia i zajada wręcz łyżkami albo nie znosi. Proponuję jednak dać mu szansę, bo to świetna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się doskonale jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw, np. marchewki, selera naciowego czy ogórka.


Na tym jednak nie koniec, bo hummus jako przysmak z Bliskiego Wschodu, świetnie pasuje do chlebka pita (przepis już za chwilę) i różnego rodzaju mięs. Głównym składnikiem humusu jest ciecierzyca (wyjątkowo bogata w białko) oraz masa sezamowa (tahini), która nadaje mu oryginalny smak. 


Jeśli chodzi o tahini, warto zrobić je samemu, szczególnie jeśli to Wasze pierwsze podejście do humusu i jeszcze nie wiecie czy będziecie do niego wracać. Poniżej przepis jak zrobić je w domowych warunkach (blender lub Thermomix są konieczne).


Humus jest uwielbiany na całym świecie, szczególnie przez wegetarian, stąd istnieje cała gama jego odsłon. Z podstawowym przepisem można szaleć do woli, dodać wędzoną paprykę, czarne oliwki, suszone pomidory czy buraczki i mamy nie tylko inny, ciekawy smak, ale także kolor.


Proponuję zacząć jednak od najprostszej jego wariacji, a potem bawić się z różnymi dodatkami w poszukiwaniu swojej unikatowej wersji. Warto!



humus, ptysiu mietowy


humus, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 * 400 g ciecierzycy z puszki
*      4 łyżeczki tahini
*      2-3 ząbki czosnku (w zależności od waszych preferencji)
*      1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
*      7 łyżeczek oliwy
*      6 łyżek zalewy po ciecierzycy
*      sok z ½ cytryny
*      ½ łyżeczka czerwonej papryki
*      ½ łyżeczka pieprzu cayenne
*      natka pietruszki lub kolendra

Tahini: 1 szklanka ziaren sezamu + 2-3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego, ale to nie jest konieczne).

Do dzieła:

TAHINI/Metoda klasyczna: Ziarenka sezamu należy najpierw uprażyć na suchej patelni. Mieszaj co jakiś czas tak, by ziarenka się tylko zarumieniły a nie spaliły. Kuchnię powinien wypełnić smaczny zapach prażonego sezamu. Następnie wrzuć do blendera i miksuj, powoli wlewając olej. Zatrzymuje co jakiś czas, by zebrać pastę ze ścianek. Miksuj aż uzyskasz jednolitą masę (około 7-10 minut).

TAHINI/Thermomix: Do naczynia miksującego wrzuć ziarenka sezamu, praż około 6 minut/ Varoma/ obroty wsteczne 1. Następnie zmiel nasiona 30 sekund/obroty 9 . Dodaj olej i i miksuj przez następne 30 sekund/ obroty 10. Przełóż do innego naczynia.

Taką pastę tahini można przechowywać w lodówce nawet około 3 miesięcy.

Humus: Ciecierzycę przepłucz zimną wodą (zostawiając kilka łyżek zalewy do hummusu). Ciecierzycę wrzuć do miski ( lub Thermomixa), dodaj resztę składników: czosnek przepuszczony przez praskę + sól + sok z cytryny + tahini + pieprz cayenne + 7 łyżek zalewy po ciecierzycy.

Wszystko dokładnie zmiksować, zatrzymując co jakiś czas blender/Thermomix, by zebrać pastę z boków. Dodać oliwę i nadal miksować. Im dłużej miksujemy, tym hummus przyjmuje bardziej kremową konzystencję.

Przed podaniem można posypać czerwoną ostrą papryką, polać oliwą i ozdobić kilkoma ziarenkami ciecierzycy i natką pietruszki lub kolendry.


Smacznego!

Komentarze

  1. uwielbiam :) i koniecznie skorzystam też z Twojego przepisu
    ostatnio za to jadłam z czosnkiem niedźwiedzim :) o matko jakie to było przepyszne połączenie - przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że spróbujesz i tego przepisu:) Czosnek niedzwiedzi to jest moje tegoroczne odkrycie (lepiej pozno niz wcale;)) i jestem wielka fanka:) Pozdrawiam cieplo!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com