Pełnoziarnisty makaron z boczkiem i kozim serem
Makarony lubią u nas wszyscy. Stąd u mnie radość ogromna, bo są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami zawartość lodówki podpowiada w jakim kierunku mamy iść. Czasem także pogoda, bo makarony są smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, szczególnie z dodatkiem soczystych pomidorków.
Dziś propozycja dania, które smakuje właśnie w obu wersjach. Można je zjeść tuż po przygotowaniu lub zapakować na lunch do pracy.
Proponuję pełnoziarnisty makaron świderki.
Choć każdy inny makaron, średniej wielkości będzie tu pasował. Bardzo
apetyczne, sycące danie;)
Składniki:
*
makaron pełnoziarnisty świderki
*
puszka kukurydzy
*
150 g boczku wędzonego
*
100 g koziego sera (w roladce)
*
mała cebulka
*
1 łyżka masła
*
sól morska + świeżo zmielony
pieprz
*
świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
Do
dzieła:
Makaron ugotować al dente (zazwyczaj 1-2
minuty krócej niż sugeruje to producent). Do ugotowanego i jeszcze gorącego makaronu
dodajemy masło i pokrojony na mniejsze kawałki ser kozi. Mieszamy do połączenia
się składników. Ser kozi pod wpływem ciepła makaronu powinien lekko się
rozpuścić.
Boczek pokroić w mała kosteczkę i podsmażyć do
zarumienienia na suchej patelni. Cebulkę pokroić w mała kosteczkę i także
podsmażyć do zarumienienia. Kukurydzę dokładnie odsączyć.
Wszystkie składniki dodać do makaronu i
dokładnie wymieszać. Podawać tuż po podaniu ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?