Pełnoziarnisty makaron z boczkiem i kozim serem

Makarony lubią u nas wszyscy. Stąd u mnie radość ogromna, bo  są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami zawartość lodówki podpowiada w jakim kierunku mamy iść. Czasem także pogoda, bo makarony są smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, szczególnie z dodatkiem soczystych pomidorków.


Dziś propozycja dania, które smakuje właśnie w obu wersjach. Można je zjeść tuż po przygotowaniu lub zapakować na lunch do pracy.


Proponuję pełnoziarnisty makaron świderki. Choć każdy inny makaron, średniej wielkości będzie tu pasował. Bardzo apetyczne, sycące danie;) 


makaron, ptysiu mietowy


makaron, ptysiu mietowy

makaron, ptysiu mietowy

Składniki:

*      makaron pełnoziarnisty świderki
*      puszka kukurydzy
*      150 g boczku wędzonego
*      100 g koziego sera (w roladce)
*      mała cebulka
*      1 łyżka masła
*      sól morska + świeżo zmielony pieprz
*      świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

Do dzieła:

Makaron ugotować al dente (zazwyczaj 1-2 minuty krócej niż sugeruje to producent).  Do ugotowanego i jeszcze gorącego makaronu dodajemy masło i pokrojony na mniejsze kawałki ser kozi. Mieszamy do połączenia się składników. Ser kozi pod wpływem ciepła makaronu powinien lekko się rozpuścić.

Boczek pokroić w mała kosteczkę i podsmażyć do zarumienienia na suchej patelni. Cebulkę pokroić w mała kosteczkę i także podsmażyć do zarumienienia. Kukurydzę dokładnie odsączyć.

Wszystkie składniki dodać do makaronu i dokładnie wymieszać. Podawać tuż po podaniu ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego!




Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com