Sałatka z jajkiem, boczkiem i prażonymi pestkami dyni
Oboje z mężem jesteśmy wielkimi fanami różnego rodzaju sałatek i jest to najczęściej przez nas zabierany lunch do pracy. Dopiero jednak dzisiaj pomyślałam, że niektóre nasze pomysły warte są umieszczenia na blogu. Dlatego przed spakowaniem do torby, sięgnęłam szybko po telefon, pstryk i gotowe.
Dzisiaj szybka i prosta w wykonaniu sałatka. Idealna nie tylko na lunch ale też kolację. Dzięki dodatkowi jajka bardzo sycąca.
Różne wariacje zależne są często od tego, co akurat
znajduje się w lodówce. Dzisiaj np. boczek stał się świetnym małym dodatkiem,
a to dlatego, że zostały go tylko dwa plasterki ;)
Skropiona tylko trochę oliwą i sokiem z cytryny. Podpieczony boczek zastępuje nam sól, a pomidorki koktajlowe dodają delikatnej słodyczy. Wszystko ze sobą naprawdę smacznie gra.
Zapraszam do próbowania i komponowania według własnych gustów smakowych (i pozostałości w lodówce). Możecie np. zamiast boczku dodać kawałki wędzonego kabanosa lub zupełnie wyeliminować mięsne dodatki i będzie sałatka iście wegetariańska.
Ranki są pewnie dla Was tak jak dla nas bardzo chaotyczne, dlatego proponuję zrobić sałatkę wieczorem, ale skropić cytryną i oliwą dopiero rano, tuż przed wyruszeniem do pracy czy szkoły.
Polecam!
Składniki: (2 porcje):
*
3 jajka ugotowane na twardo
(pokrojone w ćwiartki)
*
2 plasterki wędzonego chudego
boczku (pokrojony na cienkie paski i podsmażony na suchej patelni)
*
kilka liści sałaty lub mixu
(rukola, szpinak itd.)
*
kilka pomidorków koktajlowych
(pokrojonych w ćwiartki)
*
garść pestek dyni (prażonych na
suchej patelni)
*
1 łyżeczka oliwy
*
sok z 2 plasterków cytryny
Do
dzieła:
Jajka gotujemy na twardo (ja robię to w
Thermomixie- Varoma/13 minut).
Resztę dodatków przygotowujemy wg wskazówek
powyżej, ale to od Was zależy jak pokroicie warzywa itd.
W pojemniku umieszczamy porwane na mniejsze
kawałki liście sałaty, dodajemy pokrojone w jajko, pomidorki i boczek.
Całość posypujemy pestkami dyni. Na samym
końcu skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Sałatkę przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?