Sałatka z jajkiem, boczkiem i prażonymi pestkami dyni

Oboje z mężem jesteśmy wielkimi fanami różnego rodzaju sałatek i jest to najczęściej przez nas zabierany lunch do pracy. Dopiero jednak dzisiaj pomyślałam, że niektóre nasze pomysły warte są umieszczenia na blogu. Dlatego przed spakowaniem do torby, sięgnęłam szybko po telefon, pstryk i gotowe. 


Dzisiaj szybka i prosta w wykonaniu sałatka. Idealna nie tylko na lunch ale też kolację. Dzięki dodatkowi jajka bardzo sycąca.


Różne wariacje zależne są często od tego, co akurat znajduje się w lodówce. Dzisiaj np. boczek stał się świetnym małym dodatkiem, a to dlatego, że zostały go tylko dwa plasterki ;) 

Skropiona tylko trochę oliwą i sokiem z cytryny. Podpieczony boczek zastępuje nam sól, a pomidorki koktajlowe dodają delikatnej słodyczy. Wszystko ze sobą naprawdę smacznie gra.


Zapraszam do próbowania i komponowania według własnych gustów smakowych (i pozostałości w lodówce). Możecie np. zamiast boczku dodać kawałki wędzonego kabanosa lub zupełnie wyeliminować mięsne dodatki i będzie sałatka iście wegetariańska.


Ranki są pewnie dla Was tak jak dla nas bardzo chaotyczne, dlatego proponuję zrobić sałatkę wieczorem, ale skropić cytryną i oliwą dopiero rano, tuż przed wyruszeniem do pracy czy szkoły.


Polecam! 


Sałatka z jajkiem, boczkiem i prażonymi pestkami dyni, ptysiu mietowy

Sałatka z jajkiem, boczkiem i prażonymi pestkami dyni, ptysiu mietowy

Składniki: (2 porcje):

*      3 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w ćwiartki)
*      2 plasterki wędzonego chudego boczku (pokrojony na cienkie paski i podsmażony na suchej patelni)
*      kilka liści sałaty lub mixu (rukola, szpinak itd.)
*      kilka pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ćwiartki)
*      garść pestek dyni (prażonych na suchej patelni)
*      1 łyżeczka oliwy
*      sok z 2 plasterków cytryny

Do dzieła:

Jajka gotujemy na twardo (ja robię to w Thermomixie- Varoma/13 minut).

Resztę dodatków przygotowujemy wg wskazówek powyżej, ale to od Was zależy jak pokroicie warzywa itd.

W pojemniku umieszczamy porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, dodajemy pokrojone w jajko, pomidorki i boczek.

Całość posypujemy pestkami dyni. Na samym końcu skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Sałatkę przechowywać w lodówce.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com