ŚNIADANIA na słodko #1
Jeśli zaglądacie tu od jakiegoś czasu, to
wiecie, że przede wszystkim jestem mamą. Czasem to „przede wszystkim“ mi
przeszkadza, bo na „mnie“ już nie mam zbytnio czasu, a jeśli mam to nie wiem
czy mam doczytać zaległą książkę (na której osiadł już kurz), dokończyć serial
(którego wyszedł już kolejny sezon) czy zwyczajnie posłuchać ulubionej stacji
radiowej i pomalować paznokcie ;)
Zwyczajnie w świecie tęsknie za samą sobą, bo ja kiedyś kreatywna w każdej dziedzinie dziewczyna, dziś jestem i to rzadziej niż bym chciała, kreatywna tylko w kuchni. Na nic innego nie starcza mi albo czasu albo energii.
Kiedyś miałam, szczególnie właśnie rano, czas na wszystko. Czas jakby właśnie zwalniał o tej porze...leniwe wstawanie, kubek kawy, ulubiony zestaw śniadaniowy. Co ja bym dała za takie właśnie poranki!
Dziś jako przede wszystkim mama, muszę się rozpędzić do absolutnie maksimum żeby wystartować z dniem. Czasami mam wrażenie, że albo mam więcej rąk albo palce jakoś magicznie się wydłużają, by spełniać ich funkcję. Każda mama wie o czym teraz mówię;)
Śniadania są nadal dla mnie ważną częścią dnia. I chociaż te spokojne i leniwe ograniczają się tylko do niedzieli, to warto na nie czekać. ŚNIADANIA...ja lubię je zdecydowanie bardziej na słodko. Chociaż dobrą kanapką, omletem czy jajecznicą też nie pogardzę (ale o tym innym razem).
Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na takie właśnie słodkie rozpoczęcie dnia, wiele z nich znalazło się na Instagramie. Najbardziej przemawia do mnie kasza jaglana, często z dodatkiem płatków owsianych lub musli. Najczęściej gotuję ją na kilka dni, więc rano wystarczy dosłownie pięć minut żeby ja odgrzać i podać z owocami, orzechami czy innymi ulubionymi dodatkami.
Innym wciąż zdrowym i słodkim śniadaniem, do którego lubię wracać, jest jaglano-kokosowe crumble. Najbardziej smakuje mi z rabarbarem i jabłkiem, choć wiadomo, że sezon na ten pierwszy owoc nie trwa długo. Jabłka za to są dostępne cały rok.
Wreszcie tak uwielbiany przez wielu pudding chia. Nie wiem czy wszystkim będzie odpowiadać konsystencja, ale jest to zdecydowanie pomysł warty wypróbowania. Z chia jest o tyle łatwo, że można iść w różne smaki, same nasionka przyjmują je z ochotą. To naprawdę zdrowa i sycąca opcja, więc na pewno do tego będę wracać, szczególnie, że przygotowanie zajmuje tylko 2 minutki. Proponuję wszystkim zabieganym, lubiącym takie rarytasy.
Świetnym słodkim i zdrowym śniadaniem jest też zwykły jogurt zmiksowany np. z awokado, bananem i orzechami. Ja często dodaję także gorzkie kakao lub gorzką czekoladę. Tu pole do popisu też jest całkiem spore, można dodać różne sezonowe lub egzotyczne owoce i za każdym razem będzie inny smak.
Nie mogłabym także ominąć chlebka bananowego, do którego wracam bardzo często. Może jest to wynikiem ciągłej obecności w naszym domu bananów, a może po prostu takie słodkie śniadanie sprawia, że później w ciągu dnia już mnie tak inne słodkości nie kuszą. Z chlebkiem też można szaleć do woli...dodanie do podstawowej masy nutelli lub pokruszonych orzechów albo kakao sprawia, że za każdym razem jest to inne ciasto. Można też zrezygnować z czegokolwiek i posmarować domowym dżemem. Jakąkolwiek opcję nie wybierzecie, będzie pysznie i sycąco.
Bardzo polecam!
Składniki:
Kasza
jaglana na mleku:
*
1 szklanka kaszy jaglanej
*
2 szklanki mleka
*
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
lub cukru
Kasza
jaglana z owocami:
*
1 szklanka kaszy jaglanej
*
2 szklanki mleka
*
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
lub cukru
*
½ szklanki mrożonych owoców (dodać
na samym końcu gotowania kaszy)
Kasza
jaglana z płatkami owsianymi
Składniki:
*
½ szklanki kaszy jaglanej
*
½ szklanki płatków owsianych
*
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
lub cukru
*
2 szklanki mleka
Do
dzieła:
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wodą (aż
przestanie być mętna) lub podprażyć na suchej patelni (aż kuchnię wypełni
orzechowy zapach). Zalać mlekiem, dodać miód/syrop/cukier i gotować na małym
ogniu aż kasza wchłonie mleko (ok. 20 minut).
Jeśli zdecydujecie się na kaszę z owocami,
należy je dodać pod sam koniec gotowania i wymieszać.
W wersji z płatkami owsianymi, należy
wymieszać ją z kaszą (po jej wypłukaniu) i gotować jak podano powyżej.
Z podanej porcji wyjdzie więcej niż jedno
śniadanie, więc proponuję resztę przechowywać w lodówce. Następnego dnia można
dolać odrobinę mleka i podgrzać. Kasza wchłonie każdą ilość płynu;)
Podawać z ulubionymi dodatkami, najlepiej
smakuje ze świeżymi owocami.
Smacznego!
· Crumble z rabarbaru i jabłek z posypką jaglano-kokosową
Składniki:
*
150 g kaszy jaglanej (ugotowanej
na sypko na wodzie)
*
40 g płatków owsianych
*
10 g wiórków kokosowych
*
2 łyżki syropu klonowego
*
3 łodygi rabarbaru
*
2 jabłka
*
przyprawa do szarlotki (opcjonalnie)
*
2 łyżki masła (opjonalnie)
Do
dzieła:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie do
klarowności wody (by pozbyć się gorzkiego smaku kaszy). Ugotowaną kaszę
mieszamy z pozostałymi składnikami (oprócz owoców i przyprawy do
szarlotki) i dokładnie mieszamy.
Rabarbar oraz jabłko obieramy i kroimy w
równej wielkości kostkę. Wykładamy do żaroodpornego naczynia lub rozkładamy do
kokilek i oprószamy dowolną ilością przyprawy do szarlotki.
Na owoce wykładamy naszą posypkę i zapiekamy w
piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach C (do zarumienienia się).
Podajemy solo lub z lodami śmietankowymi.
Smacznego!
· Pudding Chia
Składniki:
*
200 mln mleka lub jogurtu
naturalnego
*
2 łyżki nasion chia
*
1 łyżeczka syropu klonowego lub
miodu
*
ulubione owoce do podania
Do
dzieła:
Do mleka dodajemy nasiona chia, dokładnie
mieszamy. Całość najlepiej przelać do słoika i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia wystarczy lekko wymieszać,
polać syropem klonowym lub miodem i podać z ulubionymi owocami.
Smacznego!
· Zmiksowany jogurt
Składniki:
Wersja
kakaowa:
*
150 g jogurtu naturalnego (lub
jeśli wolicie owocowego)
*
1 banan
*
½ awokado
*
1 łyżka kakao
*
garść ulubionych orzechów
(świetnie sprawdzają się włoskie lub pecan)
*
ulubione dodatki: sezonowe owoce,
orzechy, migdały, wiórki kokosowe, prażona kasza jaglana, chia, goji itd.
Wersja truskawkowa:
*
150 g jogurtu naturalnego (lub
jeśli wolicie owocowego)
*
1 banan
*
3-4 truskawki (mogą być mrożone)
*
1 łyżka masła orzechowego (przepis
TUTAJ)
*
ulubione dodatki: sezonowe owoce,
orzechy, migdały, wiórki kokosowe, prażona kasza jaglana, chia, goji, itd.
Do
dzieła:
Awokado i banana obrać, dodać pozostałe
składniki (oprócz dodatków) i zmiksować. Podawać tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Składniki:
*
2-3 dojrzałe banany
*
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
lub oleju
*
½ szklanki brązowego cukru/lub
zwykłego
*
2 jajka (roztrzepane)
*
1 łyżeczka ekstratku
z wanilii
*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
*
2 szklanki mąki
*
5 łyżek nutelli
Do
dzieła:
Piekarnik nastaw na 175 C, wysparuj (masłem) blaszkę
typu keksówka.
W misce rozgnieć widelcem banany. Następnie dodaj roztopione wcześniej masło lub olej.
Dodaj sodę
oczyszczoną i cukier, roztrzepane jajka
i wanilię- wszystko dokładnie
wymieszaj.
Dodaj mąkę
i wymieszaj do połączenia się składników.
Całą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej
blaszki, na środek wyłożyć nutellę i
patyczkiem lub końcówką łyżeczki porobić „esy floresy“.
Piec około 1 godziny w 175 C lub do tzw.
suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
mmmm chlebek bananowy! Wypróbowany wczoraj, mniam mniam! Następnym razem z wlasnego piekarnika!
OdpowiedzUsuńNo mam nadzieję, że upieczesz;) Ściskam!
Usuń