Spagthetti Bolognese.....czyli pomysł na obiad niedzielny #6
Po naszej wersji na lasagne przyszła kolej na naszą wersję spaghetti bolognese. Pomysł na niedzielny obiad jak znalazł, chociaż powinnam chyba pomyśleć o jakiejś dodatkowej serii tematycznej (jakieś sugestie?).
Nieskromnie muszę przyznać, że mam to "coś" jeśli chodzi o sosy pomidorowe. Wychodzą mi zawsze, tak jak powinny. Nie za
słone, nie za słodkie, nie za bardzo podkręcone przyprawami, wszystko zawsze
perfekcyjnie wyważone. No po prostu trafione w punkt! (Chciałabym żeby tak
było ze wszystkim, ale nikt nie jest idealny prawda?)
Mam nadzieję, że i Wam moje sosy pomidorowe
pasują. Pojawiały i będą pojawiać się w zestawieniu z różnymi warzywami,
mięsami i przyprawami.
Ogólnie z sosem bolognese jest tak, że im dłużej gotowany tym lepszy.
Mając jednak niewiele czasu na lunch lub obiad, polecam naszą wersję tego dania.
Równie smaczną, co szybką w przygotowaniu.
Jeśli masz ochotę podzielić się swoimi eksperymentami, sugestiami i sposobami na przyśpieszone dania, proszę napisz w komentarzach. Pozdrawiam ciepło!
Składniki: (ok. 4 porcje)
*
300 g mielonego wieprzowego mięsa
*
2 puszki pomidorów
*
2 średnie marchewki
*
1 cukinia
*
2 ząbki czosnku
*
½ cebulki
*
1 łyżka suszonego oregano
*
ok. 250 g makaron spaghetti
*
parmezan do podania
*
sól + świeżo zmielony pieprz
*
szczypta cukru
Do
dzieła:
Mięso wymieszać z czosnkiem
przepuszczonym przez praskę i podsmażyć na złoto na patelni (można dodać
odrobinę oliwy). Po podsmażeniu
przełożyć do garnka i zalać pomidorami z puszki, gotować na średnim ogniu.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić
pokrojoną w plasterki marchewkę, a po chwili także pokrojoną w większą kostkę cukinię
(wraz ze skórką).
Dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć przez
około 4 minuty. Następnie przełożyć do garnka z mięsem. Wszystko
przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Makaron ugotować al dente- najczęściej jest to
około 2-3 minuty krócej niż producent podaje na opakowaniu;)
Makaron przełóżcie na talerz, nałóżcie sos,
posypcie parmezanem i natką pietruszki (lub jeśli wolicie posiekaną bazylią).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?