Spagthetti Bolognese.....czyli pomysł na obiad niedzielny #6

Po naszej wersji na lasagne przyszła kolej na naszą wersję spaghetti bolognese. Pomysł na niedzielny obiad jak znalazł, chociaż powinnam chyba pomyśleć o jakiejś dodatkowej serii tematycznej (jakieś sugestie?).


Nieskromnie muszę przyznać, że mam to "coś" jeśli chodzi o sosy pomidorowe. Wychodzą mi zawsze, tak jak powinny. Nie za słone, nie za słodkie, nie za bardzo podkręcone przyprawami, wszystko zawsze perfekcyjnie wyważone. No po prostu trafione w punkt! (Chciałabym żeby tak było ze wszystkim, ale nikt nie jest idealny prawda?) 


Mam nadzieję, że i Wam moje sosy pomidorowe pasują. Pojawiały i będą pojawiać się w zestawieniu z różnymi warzywami, mięsami i przyprawami.
 

Ogólnie z sosem bolognese  jest tak, że im dłużej gotowany tym lepszy. Mając jednak niewiele czasu na lunch lub obiad, polecam naszą wersję tego dania. Równie smaczną, co szybką w przygotowaniu. 

Jeśli masz ochotę podzielić się swoimi eksperymentami, sugestiami i sposobami na przyśpieszone dania, proszę napisz w komentarzach. Pozdrawiam ciepło!


spaghetti bolognese, ptysiu mietowy


spaghetti bolognese, ptysiu mietowy


Składniki: (ok. 4 porcje)

*      300 g mielonego wieprzowego mięsa
*      2 puszki pomidorów
*      2 średnie marchewki
*      1 cukinia
*      2 ząbki czosnku
*      ½ cebulki
*      1 łyżka suszonego oregano
*      ok. 250 g makaron spaghetti
*      parmezan do podania
*      sól + świeżo zmielony pieprz
*      szczypta cukru

Do dzieła:

Mięso wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę i podsmażyć na złoto na patelni (można dodać odrobinę oliwy).  Po podsmażeniu przełożyć do garnka i zalać pomidorami z puszki, gotować na średnim ogniu.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, a po chwili także pokrojoną w większą kostkę cukinię (wraz ze skórką).

Dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć przez około 4 minuty. Następnie przełożyć do garnka z mięsem. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano.

Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.

Makaron ugotować al dente- najczęściej jest to około 2-3 minuty krócej niż producent podaje na opakowaniu;)

Makaron przełóżcie na talerz, nałóżcie sos, posypcie parmezanem i natką pietruszki (lub jeśli wolicie posiekaną bazylią).


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com